Рубрики
Начало » Представи се » „Български празници и обичаи” – книга за дълголетните традиции, които съхраняват българския дух

„Български празници и обичаи” – книга за дълголетните традиции, които съхраняват българския дух

Препоръчани книги от Софтпрес

 

Praznici_1200x628

В България празниците са неразривно свързани с идеята за семейството – те са повод да се съберем с най-близките си и да усетим топлината на дома и обичта на любимите ни хора. Ето защо не е никак изненадващо, че в своята многовековна история българският народ е сътворил богат календар от християнски традиции, неписани ритуали, обредни практики, благословии и молитви, които съпътстват тези изконни дати.

 

Как обаче можем да се ориентираме лесно в тази красива, изобилна съкровищница? На помощ се притича книгата „Български празници и обичаи”. В нея авторката Лилия Старева поднася в достъпен вид отговорите на някои от най-важните въпроси, свързани с родния календар на традициите. Кога, какво и защо празнуваме? Какви знаци ни дава светът около нас за онова, което предстои? Кои са основните обредни вещи, храни и символи? Какво означава да празнуваме истински?

 

softpress praznici i obichai

Изданието събира най-важните християнски и народни празници, представени в хронологичен ред. От Нова година до Цветница, от Коледа до Великден, тук ще откриете традиционни обреди, ритуали и наричания, както и избрани рецепти, с които да уважите съответния повод и да отрупате празничната трапеза.

 

Лилия Старева е доктор по философия, литераторка, фолклористка и писателка. Работи дълги години като водеща на рубриката „Празничен календар“ по програма „Хоризонт“, а днес е председателка на фондация „Детето и фолклора“, чиято мисия е да съхранява и популяризира ценностите на българското наследство. Авторка е на два исторически романа, седем енциклопедични издания за българската традиция и множество специализирани сборници.

 

Богатият опит на авторката в областта я е научил, че силата ни като народ се крие именно във фолклора – той пази чувството ни за принадлежност и мъдростта на предците ни, дава ни опора в трудните моменти и ни учи как да живеем по-добър живот като по-добри хора. „Български празници и обичаи” е книга за всеки дом, която ще помогне на нас и на децата ни да оценим това наследство.

 

Научете още за книгата ТУК.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.  

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.