Рубрики
Начало » Представи се » Ценни съвети за четенето при най-малките

Ценни съвети за четенето при най-малките

 

child-3046494_1280

 

Кога да започнем да четем на децата и кои книги да подберем за първата им библиотека? Това са въпроси, които много родители отправят към издатели и педагози. Споделяме с вас какво трябва да знаете за четенето при най-малките, както и две подходящи заглавия, с които да повдигнете завесата към света на литературата.

 

Какво трябва да знаем за четенето при най-малките?

baby-3308893_1280

 

Интересът и любовта към книгите се възпитават от ранна възраст, разбира се, с помощта на родителите и с подбора на подходящи за най-малките читатели заглавия. Педагозите съветват изданията да са в удобен формат, да са придружени от пъстри илюстрации и кратки римувани текстове, за да е лесно за детето да проследи мелодията на стихчетата и да отличи определени думи.

 

От значение е не само какво, но и как се чете на най-малките. Всичко е под формата на малък интерактивен спектакъл, в който родителят променя гласа си съобразно героите, подава полезни разяснения, задава въпроси и най-вече акцентира на идеята, че четенето е преди всичко забавление. Книжното представление е с продължителност от няколко минути, защото детето все още развива умението да се концентрира и да задържа вниманието си върху определено занимание. Въпреки краткостта обаче вратичката към вълшебния свят на книгите вече е открехната.

 

Две предложения за книжни приключения

prikazki-rimi

 

„Приказки любими в рими: Болен здрав носи“

 

Сладкодумният разказвач Любомир Николов вдъхва нов живот на любимите нa поколения читатели детски приказки. „Болен здрав носи“ е най-скорошното попълнение в поредицата „Приказки любими в рими“. Придружена от красиви и пъстри илюстрации, историята за хитрата лисица и измамения вълк е толкова забавна, колкото и образователна за децата, което я прави подходящ избор за библиотека на най-малките.

 

„Приказки любими в рими: Житената питка“

 

Поредицата „Приказки любими в рими“ среща читателите с български и световни приказни герои, чиито приключения вълнуват и радват децата години наред. От страниците на „Житената питка“ надничат дългоухият заек, глупавият вълк, лакомата мечка и хитрата лисица и всеки от тях иска да опита от вкусната житена питка, която е избягала от дома на баба и дядо. Само един обаче успява да я хване.

 

Кой стои за „Приказки любими в рими“?

Поредицата „Приказки любими в рими“ е любима на хиляди читатели вече години наред. Освен незабравимите класики на Леда Милева – „Зайченцето бяло“ и „Работна мецана“, тя включва осем римувани приказки, дело на писателя Любомир Николов. Доказан автор на романи, разкази и десетки приказки и преводач на емблематични заглавия, сред които и „Малкият принц“, Любо Николов притежава умението и усета да превръща всяка история в магично изживяване.

 

Увлекателни и поучителни, неговите приказки любими в рими печелят вниманието и признанието на най-малките читатели, които по-късно с удоволствие и лекота рецитират римуваните стихчета.

 

ПроЛЕТЕН базар на книгата с издателство СОФТПРЕС

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.