Рубрики
Начало » Представи се » Страстта среща амбицията в „Цигуларят от Венеция“

Страстта среща амбицията в „Цигуларят от Венеция“

 

cigularyat ot venecia

 

Венеция, 1711 – приказно красив и пищен град на дворци, музика и карнавали. Тук израства Адриана д’Амато, красивата дъщеря на богат търговец и героиня на романа „Цигуларят от Венеция“ на Алиса Паломбо.

 

Адриана обожава музиката и не ѝ липсва талант – най-голямата ѝ страст е цигулката. Но след смъртта на майка й стриктният й баща я затваря в семейния дворец и й забранява да свири.

 

violin-rose-wallpaper-408h

 

Под прикритието на нощта младата жена се измъква от дома си, за да потърси тайно виртуозния цигулар и композитор Антонио Вивалди. Впечатлен от нея, Червения абат се съгласява да й дава частни уроци, без да знае коя е.

 

Не след дълго дълбоката любов към музиката, която двамата споделят, разпалва и страстта им един за друг. Така започва тяхната пламенна и твърде опасна и страстна любовна авантюра.

 

Venice_Carnival_-_Masked_Lovers_(2010)

 

Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че Вивалди е свещеник, а бащата на Адриана е решен да й намери съпруг от благородническо потекло. Скоро на момичето ще се наложи да избира между двама мъже, а на Вивалди – между любимата си и музиката…

 

Откъс от „Цигуларят от Венеция“ на Алиса Паломбо

Tsigularqt_of_Veneziq_cov

 

 

МАЕСТРОТО

Гондолата се плъзна безшумно по тъмната вода на канала. Наетият от мен гондолиер притисна лодката близо до стената на една от сградите, които се издигаха край водния път, за да позволи на друга гондола да ни задмине.

 

– Ciao, Luca! – извика той и гласът му отекна силно между камъните на тесния канал, а аз подскочих стресната от изне- нада. Придърпах качулката на наметалото над лицето си, за да се прикрия, докато се разминавахме с другата гондола.

 

Gaspar_van_Wittel_-_View_of_the_San_Marco_Basin

Стигнахме до мост и забелязах няколко каменни стъпала, които водеха към улицата – онази улица.

 

– Спрете – казах. Гласът ми прозвуча приглушено изпод ка- чулката. – Искам да сляза тук, per favore.

 

Гондолиерът се подчини, докара лодката близо до стъпалата и спря, така че да мога да вдигна полите си и да изляза. Подаде ръка, за да ми помогне, а аз притиснах няколко монети в дланта му.

 

 

Целият откъс можете да прочетете тук:

„Цигуларят от Венеция“

 

Cigular_856x315

 

 

Още информация за книгата можете да намерите в сайта на „Софтпрес“.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.