Рубрики
Начало » Представи се » Неуловимата красота на мига в „Цветя от лед и пепел“

Неуловимата красота на мига в „Цветя от лед и пепел“

 

facebok

 

Крехкият баланс между сила и слабост, между красота и практичност, между онова, което се очаква от нас и онова, за което сърцата ни копнеят, са част от темите, които английската писателка Беатрис Колин разгръща в романа „Цветя от лед и пепел“.

 

beatrice (36 of 124)-EditМного повече от обикновена любовна история, тази книга ни отвежда в Париж от времето на Бел епок – време на пищни балове и тайни дуели, на технически открития и импресионистично изкуство. Време, по което парижани все още изпитват силна носталгия, считайки го за „златния век“ на своя град.

 

„Дали хубавите неща са по-красиви, защото не можеш да ги задържиш?“

 

На 6 май 1889 г. Париж, Франция и светът се влюбват в елегантната кула от преплетени метални елементи и тя бързо се превръща в символ не просто на една страна и един град, а на европейската класа, елегантния начин на живот, свободата и любовта. Един от онези символи, пред които дори разрушителната жестокост на времето е сломена.

 

„Цветя от лед и пепел” е красива книга за нетрайността на красотата и вечния човешки стремеж да я задържим.

 

Именно този стремеж да улови мига в плетеница от студено желязо и меки извивки, от въздух и светлина, отвежда инженера Емил Нугие в летящ балон високо над Марсово поле.

 

„Париж бе град, който може да те възнагради и да те съсипе; може да те издигне до седмото небе и след това да те повлече към дъното…“

 

8x12FT-Vintage-Paris-font-b-Eiffel-b-font-font-b-Tower-b-font-Trees-Avenue-City

 

В небето над Париж Емил се изправя пред най-съдбовната среща в живота си – с шотландката Катрин Уолъс, придружителка на млада дама от добро семейство. Там, където би трябвало да пламтят искри, бавно разцъфва леденото цвете на невъзможното – Кейт е вдовица от Глазгоу, притисната от липса на средства и от социалните очаквания, които не й дават избор. Емил е натоварен с отговорността да осигури буржоазното си семейство и да избере подходяща съпруга. Сковани от собствените си страхове и от обществените предразсъдъци, двамата трябва да решат дали да уловят мига, или да го оставят да се стопи.

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.