Рубрики
Начало » Представи се » Да запалим децата по четенето (трикове за родители)

Да запалим децата по четенето (трикове за родители)

 

child-684582_960_720

 

Всеки родител знае колко важно е да запали у децата си любовта към книгите и четенето. Как обаче да стане това в епохата на високите технологии, огромните домашни и постоянните изкушения, борещи се за вниманието на малчуганите? Специално за вас събрахме най-добрите съвети на педагози, психолози и родители.

1. Започнете отрано. Проучванията показват, че никога не е твърде рано да започнем да четем на детето си. Най-новите изследвания твърдят, че още във второто тримесечие на бременността бебето разпознава гласовете на родителите си. Четенето в тази ранна възраст ще ви помогне да изградите здрава връзка с детето си. Можете да му четете на глас приказки, нехудожествена литература, романи или дори готварски рецепти.

reading-1156865_960_720

2. Създайте му лична библиотека. Нека от самото раждане книгите са част от средата, в която детето расте. Навиците за четене се изграждат най-лесно в ранна възраст. Ако се чудите откъде да започнете – приказките са едно добро начало.

3. Давайте пример. Това не означава да се карате и да казвате колко много книги сте прочели вие на неговата възраст – четете сега. За вашето дете е важно да ви вижда с книга в ръка.

person-987557_960_720

 

4. Осигурете разнообразие и оставете детето да направи своя избор. Някои хора не обичат да четат романи, други никога не биха посегнали към поезия, трети четат само комикси. Така е и с децата. Заведете го в книжарница, дайте му достатъчно време да разгледа книгите и да направи своя избор. Не го подценявайте, дори да ви се струва, че книгата е „твърде бебешка“ или „много трудна“. Може и да не направи най-правилния избор първия път, но чувството за отговорност възпитава.

5. Използвайте силата на популярната култура във ваша полза. Не се противете, когато детето ви иска да прочете книга с любимите си филмови или телевизионни герои. Тези книги обикновено са модерни, забавни и събуждат любопитството на децата. Може и да не са в задължителната учебна програма или пък в списъците със „златна детска класика“, но ако запалят детето ви по четенето, значи са си свършили работата. Книжките от поредицата Angry Birds например са разработени в съответствие с принципите на образователна система номер 1 в света – тази на Финландия – и обучават децата на математика, английски и грамотност по един много иновативен и забавен начин.

portrayal-89193_960_720

6. Не превръщайте четенето в наказание! Това е една от най-лошите родителски практики. Репликата „Докато не прочетеш 50 страници, не може да си играеш!“ превръща четенето в неприятно задължение, което ни лишава от удоволствието на детството. По-добре превърнете самото него в игра – устройте си семейна викторина с въпроси от книгите или състезание между деца на една възраст кой ще прочете повече страници за седмицата. Предвидете някакви награди – шарен книгоразделител (в повечето книжарници ще ви подарят няколко безплатни), някое лакомство или стикер в тетрадката.

7. Импровизирайте. Ако нашите съвети не работят, пробвайте нещо различно. Не се отчайвайте. Във всяко дете има по един запален читател. Просто на някои им е необходимо повече време да го открият.

За още интересни предложения за книги за цялото семейство последвайте издателство „Софтпрес“ в социалните мрежи.

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.