Рубрики
Начало » Представи се » С картини и слово будните деца на ЕСПА се преклониха пред народните будители

С картини и слово будните деца на ЕСПА се преклониха пред народните будители

 

Да поддържаш жив огъня на просвещението и духовността, на непреходното дело на  нашите книжовници, революционери и просветители – в училище „ЕСПА” това е мисия. Всяка  година  в навечерието на Деня на народните будители се провежда конкурс за рисунка и литературно творчество, посветен на този най-български празник. Респектирани от светлия пример на колосите на духа Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски и Васил Левски децата влагат труд, старание и сърце, за да творят с четка и перо. Искрите на тяхното вдъхновение са разпалени и от днешни потомци на будителите –  личности с достойна кауза, какъвто е алпинистът приятел на „ЕСПА” Боян Петров. Но най-чистите, най-трогателните думи на признателност бяха запазени за хората, от които децата черпят вдъхновение всеки ден – техните любими учители, учили ги на четмо и писмо и отключили за тях вратите към нови светове.

 

Тази година едно от най-големите отличия на училище “ЕСПА”, диплома за учител-будител, беше връчена на г-жа Наталия Николова – начален учител в “ЕСПА” повече от 20 години.

 

espa-uchitel

 

Наградите за литературно творчество в конкурса „Народни будители” бяха връчени тържествено от големия детски поет Виктор Самуилов. Специалните награди бяха за Силвия Дянкова от 4 клас и Васил Рахнев от 6 клас. Самите произведения можете да прочетете ТУК.

 

Икони, акварели и графики с ликовете на будителите украсиха стените на училище „ЕСПА”, за да напомнят за великите дела, извършени във времена на изпитания, но и като знак, че не са забравени от днешните последователи. Наградените рисунки можете да разгледате ТУК.

 

Честванията ще продължат и през месец ноември, обявен за Месец на българския език в “ЕСПА”  и изпълнен с множество инициативи. Поетът Виктор Самуилов  представи три свои книги и към увлекателните игри добави и много мъдрост.

 

Издателство „Фют”  гостува на децата от “ЕСПА” и ги потопи в огромното разнообразие от автори и жанрове.

 

espa-deca

 

И като естествено продължение  представи читателския клуб „Фют”, чрез който децата могат да споделят впечатленията от прочетените книжки и да продължат да откриват чудния им свят.

 

В подготвена презентация за Ивановските скални манастири – един голям книжовен и духовен център от ХІІІ и ХІV век, учениците мислено  се разходиха сред църкви, параклиси и килии, вкопани в скалите в долината на река Русенски Лом.

 

И вече заредени с нови знания,  децата ще участват във викторината „Родна  реч, омайна, сладка…”, посветена на 130-та годишнина от рождението на Ран Босилек.

 

В Месеца на българския език младата писателка Милена Гартли ще представи  първия си роман „Ключарят“ и ще разкаже за предизвикателството и удоволствието да напишеш книга.

 

Със своя творчески ентусиазъм децата на „ЕСПА” показаха, че са будни за добри идеи и готови да следват пътя  и примера на най-светлите идеали на нацията.

 

ЕСПА е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За ЕСПА

ЕСПА е образователен комплекс, състоящ се от: детска ясла (1-3 години), детска градина (3-5 години), подготвителен клас (5-6 години), начално училище (7-11 години) и основно училище (11-14 години). ЕСПА е създадена през 1992 г.