Рубрики
Начало » Представи се » Науката в помощ за отглеждането на щастливи деца в книгата „Детето – орхидея или глухарче“ от проф. д-р Томас Бойс

Науката в помощ за отглеждането на щастливи деца в книгата „Детето – орхидея или глухарче“ от проф. д-р Томас Бойс

Препоръчана книга от Софтпрес

 

Gluhar_760х320

 

Родителството е вероятно най-сложната житейска роля и въпреки това няма дисциплина в университета, която да ни учи как да бъдем перфектните родители. Всеки търси сам своя път и напасва собствените си знания към ситуацията, в която попада. Ето защо и бъдещите, и настоящите родители обикновено са отворени към попиване на информация от авторитетни източници, която да им помогне да се ориентират в най-отговорната „професия родител“. За радост, на българския книжен пазар се появи една дългоочаквана книга по темата – „Детето – орхидея или глухарче“ от проф. д-р Томас Бойс.

 

deteto-orhideya-ili-gluharche-coverАвторът предоставя отговори на въпроси, които терзаят мнозина от нас. Защо някои деца се справят с лекота с несгодите в живота си, а други не успяват? Защо в привидно еднакви условия децата не само постигат различни резултати, а поемат по напълно противоположни пътища в развитието си? Как да помогнем на всяко дете да развие истинския си потенциал?

 

Накратко отговорите се свеждат до взаимодействието между гени и околна среда. Звучи просто и логично, но д-р Бойс описва трудния процес по доказването на взаимовръзката. Книгата проследява дългогодишните проучвания на професора с множество препратки към личния му живот, към реални проблеми на негови пациенти и дори към художествени произведения. А метафорите за дете глухарче и дете орхидея пасват брилянтно на изложените тези.

 

Децата глухарчета съставляват по-голямата част от малчуганите – четири от всеки пет деца. Подобно на едноименните цветя, които виреят и в плодородни градини, и край асфалтови пътища, те успяват да устоят на неизбежните турбуленции, които са част от живота ни. Трудностите не ги травмират в дългосрочен план и те осъществяват потенциала на възможностите си. Децата орхидеи, от своя страна, са много по-лесно податливи на влиянията от обкръжаващата ги среда. Когато тя е благодатна, те с лекота достигат пълния си потенциал, но веднъж наранени, трудно могат да го използват и развият.

 

Какво произлиза от това класифициране?

„Детето – орхидея или глухарче“ не е чисто теоретична книга, която може да ви даде знание без практическа приложимост. Д-р Томас Бойс извлича  от изследванията си поуки, които споделя в книгата под формата на съвети за всички, които по един или друг начин се грижат за възпитанието и развитието на децата. Те могат да бъдат вашият ценен наръчник в ежедневието, който да направи процеса по-лесен и най-важното – по-ефективен.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.