Рубрики
Начало » Представи се » Да „спориш“ със земното притегляне

Да „спориш“ със земното притегляне

Калин Гърбов – най-добрият състезател по катерене за България

Kalin ESPA sport

За децата от ЕСПА той е просто Калин, но неговата история и постиженията му говорят сами за него.

Калин Гърбов започва вечния спор със земното притегляне през далечната 1988 година, когато открива своята страст към катеренето. Роден през 1977 година, само на 14 той става републикански шампион по катерене за юноши, а година по-късно вече е републикански шампион в категория мъже.

Без да губи кураж и мотивация Калин постепенно натрупва опит и през 1995 година заема почетното трето място в дисциплината трудност на световното първенство за юноши, което се провежда в Ловал (Франция).

Година по-късно Калин грабва златния медал на финалния кръг от „Европейската купа“ за младежи в Прага. Същата година той става и Европейски шампион на Първото европейско първенство за младежи в Линц (Австрия).

През 1998 година българското знаме триумфира в Букурещ, където Калин е  Балкански шампион, а през 2000 година се изявява сред 100 представители на балканските страни във Велико Търново и печели златния медал.

Калин е деветократен държавен шампион – за последно през 2013 година и трикратен балкански шампион. В периода 2003-2009 година той е треньор на Младежкия национален отбор по катерене.

За Калин успехът се гради върху усилени и постоянни тренировки, и разбира се, заедно с верни приятели, сериозни партньори и конкуренти.

Участвал в състезания редом до световния елит, той многократно печели спора с гравитацията, с времето и със съперниците.

Kalin sport ESPA

И днес дъждът от призови места не спира да вали над Калин, който смело се впуска в жестоката битка за всеки сантиметър височина.

Калин Гърбов е Международен съдия откривател (подреждащ маршрути) от 2003 година до днес. Той е  настоящ треньор по катерене и ръководител на екип „Спорт“ в ЧСОУ ЕСПА. Училището разполага с вътрешна и външна стена за катерене с разнообразна пространствена конфигурация и дизайн, които дават възможността за тренировки и провеждане на състезания.

Постиженията на децата от ЕСПА в този невероятен спорт са доказателство за усилията, които екипът полага, за куража и мотивацията, които им дава.

В шампионата по катерене на България за 2015 година децата от ЕСПА завоюваха три държавни титли – Йоана Христанова – 4 клас – Шампион в дисциплината „Трудност”, Втора в дисциплината „Скорост”, Трета в крайното класиране за Купата на България; Илия Христанов – 1 клас – Шампион в дисциплината „Трудност” за най-малките, Втори за купата на България; Магдалена Симеонова – 5 клас, Шампион в дисциплината „Скорост”. Прочетете повече тук.

katerachi ESPA

ЧСОУ ЕСПА е частно училище, в което се залага изключително на спорта, превръщайки големите междучасия в спортни активности, организирайки „Олимпийски игри“ и отбори по „спортно майсторство“… защото спортът възпитава, дисциплинира, прави ни упорити и борбени – учи ни как да се изправим, когато паднем, да побеждаваме, но и да можем да губим. А рецептата за успех на Калин е всичко това разбъркано с ентусиазъм и много кураж, поръсено с амбиция и усилени тренировки… На това се стреми да научи и своите ученици.

ЧСОУ ЕСПА е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За ЕСПА

ЕСПА е образователен комплекс, състоящ се от: детска ясла (1-3 години), детска градина (3-5 години), подготвителен клас (5-6 години), начално училище (7-11 години) и основно училище (11-14 години). ЕСПА е създадена през 1992 г.