Рубрики
Начало » Представи се » „Холандската къща“ отваря врати за българските читатели

„Холандската къща“ отваря врати за българските читатели

Препоръчани книги от Софтпрес

 

House_1200x628

 

Едно от очакваните заглавия за 2020 г. на българския книжен пазар е „Холандската къща“ от Ан Патчет. Финалист за наградата „Пулицър“, това е роман, който буди възхищението на критиците и симпатиите на обикновения читател. Една разтърсваща история за връзката между брат и сестра и къщата от тяхното детство.

 

За книгата

 

Високо на хълма до Елкинс Парк, Филаделфия, се извисявала величествено красива постройка. Огромни прозорци отразявали впечатляващата гледка, която се откривала пред имота, син делфтски порцелан рамкирал камините в светлите и просторни стаи, а по стените били закачени внушителни портрети на нейните собственици. Модерната и изчистена архитектура превърнала сградата в синоним на изящество и престиж.

 

Холандската къща била построена през 1922 г. специално за семейство Ван Хубейк, които по-късно я изгубили заради дългове. Тя отворила вратите си за бизнесмена и новобогаташ Сирил Конрой, който побързал да нанесе съпругата и двете си деца в новия дом. За Сирил Холандската къща била емблема за неговия успех, която гордо щял да показва, за съпругата му – затвор, от който побързала да избяга, а за децата им – Дани и Мейв – домът, приютил тяхното детство.

 

Годините минавали и светът се променял, но две неща оставали неподвластни на ерозията на времето – Холандската къща продължавала да привлича възхитените погледи на минувачите, създавайки илюзията, че отваря вратата към щастието, а Дани и Мейв били все така сплотени и лоялни един към друг. Защото обичта между брат и сестра е по-здрава от кованото желязо и по-нежна от най-финото стъкло. Разказана като модерен прочит на приказката за Хензел и Гретел, „Холандската къща“ е дълбоко емоционална и докосваща история за миналото, което променя и днешния, и утрешния ден.

 

За автора

Родена в Калифорния през 1963 г., Ан Патчет е американска писателка, която с проникновените си истории и майсторското си писане се е превърнала в едно от най-известните и доказани имена в съвременната литература. Автор е на осем романа и три нехудожествени книги.

 

Първата си книга издава през 1992 г., а преди това е писала статии за престижни печатни издания, сред които The New Yorker, The New York Times, The Washington Post, Elle, Vogue. Носител е на наградите PEN/Faulkner, England’s Orange Prize и Book Sense и е включена в престижния списък на списание Time – 100-те най-влиятелни хора в света. Книгите й са преведени на повече от 30 езика.

 

Когато я питат за успехите й в литературата, тя казва така: „Не пиша за определена публика, не мисля дали книгата ще се приеме добре, не бързам да я продам, преди да съм я написала“.

 

House-page-001

„Холандската къща“ е определяна от критиците като най-силния роман на Ан Патчет – доказателство за това е и номинацията за наградата „Пулицър“. Авторката споделя, че идеята за книгата се появила случайно по време на едно работно интервю. Тогава й хрумнала идеята да изгради историята си около образа на мащехата, в която никога не искала да се превръща. Но по-късно в съзнанието й се родил образът на Мейв и романът поел в друга посока. Сюжетът търпял доста промени, а най-необичайно било желанието на Ан Патчет да разкаже историята от първо лице – нещо нетипично за нейния стил на писане. Рискът обаче си струвал, защото след излизането си „Холандската къща“ е обявена за най-добра книга на годината от медии като The Washington Post, O: The Oprah Magazine, Real Simple, Good Housekeeping, Vogue, Refinery29 и Buzzfeed.

 

Още за книгата – прочетете тук.

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.