Рубрики
Начало » Представи се » Кои са „Иноваторите“? Разберете от новата книга на Уолтър Айзъксън!

Кои са „Иноваторите“? Разберете от новата книга на Уолтър Айзъксън!

inovatorite 0 (1)Уолтър Айзъксън е познат на почитателите на биографиите със забележителните си трудове за Бенджамин Франклин, Алберт Айнщайн и Хенри Кисинджър. Той е и автор на единствената официална биография на Стив Джобс, превърнала се в една от най-продаваните нехудожествени книги за всички времена.

През цялата си писателска кариера Айзъксън изследва различните аспекти и проявления на гениалността, проявявайки подчертан интерес към развитието на науката и техниката. Новата му книга се нарича „Иноваторите“ и е посветена на онези учени, хакери и изобретатели, благодарение на които се ражда цифровата епоха, в която живеем днес. Айзъксън се опитва да отговори на някои от най-важните въпроси, свързани с гения и креативността: „Защо едни успяват там, където други се провалят?“, „Какво е креативността?“ и „Как визионерските идеи стават реалност?“. В наши дни иновациите, креативността и съвместната работа са ключът към успеха във всяко начинание, а „Иноваторите“ показва какъв път е извървян, за да се стигне до тази истина. Потопил се за няколко години в житейските истории на редица гениални изобретатели, Айзъксън майсторски излага и защитава тезата, че великите откриватели и създателите на бъдещето се раждат в екип, където приоритет са познанията, творческият размах и споделянето на идеи.

Айзъксън разказва за десетте най-съществени иновации, довели до цифровата революция, с почти кинематографичен и завладяващ стил, който позволява на читателя да се пренесе в епохата и компанията на едни от най-даровитите учени и да съпреживее вълнението от откривателството и иновацията.

Специално място авторът отделя на жените, без които цифровата революция не би се случила – Ада Лъвлейс, Грейс Хопър, Бети Снайдър и други.

„Иноваторите“ е великолепно написана книга, която ще допадне на всички, които се увличат по история, технологии и биографии, защото съчетава всички тези теми естествено и увлекателно. Както казва самият Стив Джобс: „Иновацията се ражда там, където науката докосва изкуството“.

Подарък от издателство „Софтпрес“ – откъс от книгата „Иноваторите“ с разказ за живота на Ада, английска математичка и дъщеря на поета Лорд Джордж Байрон:

АДА

Лейди Байрон иска да е сигурна, че Ада няма да стане като баща си, и една част от стратегията й е да подложи момичето на стриктно математическо образование, сякаш това е противоотрова за поетичното въображение. Когато петгодишната Ада проявява предпочитания към географията, майка й нарежда този предмет да бъде заменен с допълнителни уроци по аритметика и гувернантката скоро докладва гордо: „Вече събира пет- и шестцифрени числа без грешка.“ Въпреки тези усилия Ада развива някои от склонностите на баща си. Още в юношеска възраст има връзка с един от частните си учители и когато са разкрити, а той – прогонен, се опитва да избяга от къщи, за да бъде с него. Освен това има рязко променящи се настроения, които я тласкат от чувство за величие към отчаяние, и страда от различни заболявания, както физически, така и психически.

Ада възприема убеждението на майка си, че вглъбяването в математиката може да укроти байроновските й наклонности. След опасната връзка с учителя и под впечатлението от диференциалната машина на Бабидж взема самостоятелното решение, едва осемнайсетгодишна, да започне нов цикъл от уроци. „Трябва да престана да мисля за удоволствия и развлечения – пише на новия си учител. – Установих, че само много прилежното и усилено изучаване на теми от научно естество е в състояние да попречи на въображението ми да не се развихря… Изглежда, че първото, което трябва да направя, е да премина курс по математика.“ Той се съгласява с предложеното лечение: „Права сте в предположението, че главният ви ресурс и предпазно средство в момента е в курс на усилено интелектуално учение. За тази цел никой предмет не превъзхожда математиката.“ 17 Предписва й евклидова геометрия, последвана от известна доза тригонометрия и алгебра. Това, мислят си те, може да излекува всекиго от прекомерните артистични и романтични влечения.

 

Целият откъс можете да прочетете тук.
Допълнителна информация за книгите на издателство „Софтпрес“ можете да намерите на сайта http://soft-press.com/

Ще се радваме, ако споделите мнението си на www.facebook.com/SoftpressBooks

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на Danybon в „Представи се в Danybon“.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.