Рубрики
Начало » Представи се » „Искрата“: Таванът, който поставяме пред своите деца, трябва да е … безграничен.

„Искрата“: Таванът, който поставяме пред своите деца, трябва да е … безграничен.

Книга за историята на едно дете чудо – гения Джейкъб Барнет

 

iskrata_3d 0

Това е история за дете чудо. Едно от най-умните деца на света, за което се предрича бляскаво бъдеще в науката. Историята на малкия гений Джейкъб Барнет е описана от неговата майка в книгата „Искрата“.

„Може да направи всичко, което пожелае“ – така отговаря професорът на Джейкъб Барнет на въпроса какво може да направи това дете чудо с таланта си. И това е само няколко години след като терапевтите отсичат, че страдащият от аутизъм Джейк никога няма да се научи дори да чете, един учен, един физик смята потенциала му за безграничен.

„Ето това е таванът, който искам учителите да поставят пред сина ми. Искам това да е таванът, който учителите и родителите поставят пред всяко дете“ – пише майката на Джейк Кристин Барнет в „Искрата“ – книгата, която разказва за пътя от пълното отчаяние до днес, когато Джейкъб е признат за гений, с коефициент на интелигентност, по-висок от този на Айнщайн.

Джейкъб Барнет е гений в областта на математиката. На 8 години започва да посещава лекции по математика, физика и астрономия. На 9 години вече е приет в университета. На 12 години започва да работи там и за три седмици открива отговор на нерешен дотогава проблем. Трудът му е публикуван в престижни научни издания. В момента е на 15 г. и му предричат бъдеща Нобелова награда.

„Ако едно дете, за което се предполагаше, че няма да се научи да говори, може да достигне такива невероятни висоти, представете си какво могат да постигнат децата, които не са изправени пред подобни предизвикателства“ – споделя Кристин, майката на малкия гений. Тя предлага и своята рецепта за това как всеки родител може да го постигне с детето си.

За Кристин водещият принцип – и при синовете й, и в детския център, който ръководи, винаги е бил един:

във всяко дете има искра, важното е да я подхраниш и талантът ще заблести.

Едно от децата в центъра й се научава да чете, докато прави с нея десетки букви от дъхаво тесто.

Друго хлапе, което в последствие става архитект, получава гигантски кубчета, с които да строи.

А когато се оказва, че за собствения й син „искрата“ са планетите, Кристин го води на лекция в планетариум, нищо че остава без думи, когато тригодишният Джейк единствен отговаря на въпроса: „Защо луните около Марс имат форма на картоф?“.

В момента може би се питате: „Каква е искрата, която блести в моето дете?“. Всъщност книгата за малкия гений  – „Искрата“ може да помогне на всеки родител да я открие в своето детенце и да го накара да се замисли как да развие таланта на малкия. „Щом майката на Джейк е успяла, защо да не успеем и ние. Нали така?“

Ако вече и вие сте се запалили да търсите искрата и таланта в своето дете, можете да прочетете откъс от книгата тук: http://soft-press.com/book1054/chapter/chapter.htm. Историята е много трогателна и завладяваща. Няма начин човек да не се запита докъде могат да стигнат възможностите на едно дете, щом една майка е постигнала толкова много със своето, за което повечето специалисти не са давали никакви надежди за елементарно развитие. А реално в момента това дете е сочено от всички като абсолютен гений.

Повече за „Искрата“ ще намерите на страницата на българския издател на книгата „Софтпрес“: http://www.soft-press.com и на http://facebook.com/softPressBook.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.