Рубрики
Начало » Представи се » „Камен и пиратите от 5 Г“ описва приключенията на дигиталните деца

„Камен и пиратите от 5 Г“ описва приключенията на дигиталните деца

 

Kamen_1200x628

Всяко поколение има книги и герои, с които израства, за чиито приключения мечтае, в чиито образи търси решение на собствените си проблеми. За днешните родители това бяха героите на братя Мормареви – Маляка, Пантата, Васко… За днешните 25-30 годишни това бяха Хари Потър, Рон и Хърмаяни.

 

Кои са героите на днешните деца? Дръндьото? Дерек Фалън? Пърси Джаксън? Да! А сещате ли се за български такива? Не, нали… Е, това е напът да се промени. Преди седмица излезе от печат „Камен и пиратите от 5 Г“първият съвременен детски роман на знаменитата писателка и преводач Елена Павлова. Ако през 90-те сте играли книги-игри, със сигурност познавате творчеството й и сте прекарали часове в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък не сте – книгата за чудния Камен и петокласниците от новото му училище е чудесната първа стъпка към нейната необятна творческа вселена.

 

„Камен и пиратите от 5 Г“ проследява една учебна година, през която учениците постепенно се превръщат в приятели; научават колко е важно да не съдиш другите, преживяват куп приключения, справят се с няколко житейски препятствия и благодарение на ресурсния учител Алко Иванов и неговото джак ръселче Пират научават всичко за аджилитито – специален спорт за кучета, който скоро ще бъде олимпийска дисциплина. Във всичко това е намесен Камен – загадъчния нов ученик, който забавлява всички с развинтената си фантазия. А може би историите, които разказва са истински? Може би наистина има тайна организация, която го пази, и куп шпиони, които искат да го отвлекат?

 

Бележка за родители:

 

Освен забавен, свеж и модерен, този роман носи и няколко силни, но ненатрапчиви послания за вашите деца. Между страниците му те ще открият, че приятелите са ценни, но трябва да умееш да отстояваш себе си, ще научат много за отговорността към домашните любимци и здравето и ще видят, че учителите могат да бъдат не само авторитарни фигури, но и приятели.

 

Всъщност препоръчваме книгата и на вас. Може да не ви върне в детството, но ще ви убеди, че и днес децата са същите – малко щури, изпълнени с въображение и мечти, дейни и смели. Просто имат повече снимки, за да го докажат един ден на своите деца.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.