Рубрики
Начало » Представи се » Най-търсените специалности и успешният прием на българските студенти в Холандия

Най-търсените специалности и успешният прием на българските студенти в Холандия

Кандидатите за академичната 2022-2023 могат да кандидатстват безплатно във всички холандски университети до 19 септември

amsterdam-4350882_1920

 

Достъпна и иновативна, Нидерландия се превърна в предпочитан избор на българските студенти, които вече заемат пето място по брой в холандските висши училища. Сред основните причини за този интерес са ниските такси и практическото образование, но може би най-голяма притегателна сила има голямото разнообразие от програми на английски език в богата палитра от традиционни и модерни специалности.

 

Сред най-предпочитаните са международен бизнес, компютърни науки, право, арт и дизайн, медия и комуникации, психология и инженерни науки. Заради големия интерес, част от тях попадат сред т.н. Numerus Fixus програми, които се отличават с ограничен прием и по-ранен срок за кандидатстване. Тези специалности имат предварително установени квоти за брой студенти, а в случай че кандидатите са повече от местата, се преминава през специална процедура по селекция, включваща допълнителни тестове, изпити или задачи. Интересуващите се от програми като международна бизнес администрация, психология, а от тази година и компютърни науки, е нужно да подадат своите документи преди 15 януари.

 

INTEGRAL_HOLLAND_1200x628

 

Успешният прием в желаната специалност в Холандия е многокомпонентен процес, а ранното кандидатстване дава спокойствие и сигурност на всички кандидат-студенти, независимо дали избират програми с или без квоти. Тези, които планират да стартират през септември 2022 г., могат да се възползват от специалното предложение на Интеграл, най-големият образователен консултант в Югоизточна Европа. Само до 19 септември те могат да кандидатстват напълно безплатно във всички холандски университети и с експертното съдействие на личен образователен консултант.

 

Anna GeorgievaАнна Георгиева завършва Tourism Management в NHL Stenden University of Applied Sciences, а от шест години е образователен консултант в Интеграл. Благодарение на личния и професионален опит е помогнала на стотици български кандидати успешно да стартират своето образование в Холандия.

 

С какво те привлече Нидерландия? 

 

В началото Нидерландия беше непозната държава, бях погледнала картата на Европа и пръстът ми сякаш сам избра дестинацията. И до ден днешен не съжалявам за този избор. Холандия постепенно започна да значи прекрасни и чисти улици, отзивчиви и ведри хора, развита инфраструктура и атмосфера, предразполагаща успешното професионално развитие на международни кадри. Това, което най-много ме привлече, обаче, беше иновативното и увлекателно образование, толкова различно от тук. Там студентът е в центъра на всяко едно събитие, уъркшоп или семинар. Мнението на всеки е от значение, а това ти вдъхва увереност да се развиваш и доказваш. Започнах образованието си там като свита и срамежлива девойка, а завърших самостоятелна, амбицирана и комуникативна, готова да рискува и да следва мечтите си. Те ме отведоха до Франция, от там във Великобритания, докато накрая не се реших да се върна тук, за да помагам на тези смели млади хора, на които тепърва им предстои най-вълнуващият период от живота.

 

Какви са предимствата на ранното кандидатстване в холандските университети? 

 

Аз самата подадох рано своята кандидатура, което донесе спокойствие както на мен, така и на моите родители. Още преди края на първи срок в 12 клас аз вече знаех къде съм приета и какво се очаква от мен. Ранното подаване на документи доведе до ранен прием, което ми позволи да започна да търся настаняване много преди останалите кандидати. Този така стресиращ процес премина изключително плавно и успешно. Настаних се в сграда, изцяло отдавана на студенти, с просторни и светли стаи, страхотни интернационални вечери и събирания с усмихнати и комуникативни съседи. Връщайки се назад във времето, не съм имала нито една трудност или стресов момент по време на своето кандидатстване, не съм се притеснявала заради крайни срокове. Разбира се, за това благодаря и на своята консултантка от Интеграл по това време, която винаги беше до мен и ме насочваше. Сега аз следвам нейния пример, като имам както личен, така и професионален поглед. Мога смело да кажа, че сред основните плюсове на едно ранно кандидатстване е по-бърз отговор от университета. Имала съм клиенти, които са чакали с месеци отговор от мечтаната институция, само защото са решили, че имат време. Още повече, кандидатите разбират своевременно какво се очаква от тях като оценки, матури или брой академични часове, което е особено важно за селективните университети и програми Numerus Fixus. Мои клиенти са успявали да реагират и да се явят на повишителни изпити, което съответно е довеждало до по-висок успех и успешни приеми.

 

С какво е ценна помощта на образователния консултант за кандидатите, които искат да учат в Numerus Fixus програми? 

 

Бързата реакция във всеки един момент. Разбира се, няма как да не спомена и опит – всяка година подаваме стотици кандидатури към програми Numerus Fixus и това съответно води до познаване на тези програми дори и в най-големите им специфики и тънкости. Всеки един успешен прием ни помага да сме още по-полезни на следващия кандидат – да съветваме и насочваме. Ние сме тези, които правим всичко възможно за гладкия и безпроблемен процес и в най-сложните ситуации.

 

Кои са трите най-важни неща, които трябва да знае всеки кандидат-студент, интересуващ се от обучение в Ниската земя?

 

Аз мога да споделям толкова много за образованието там, но може би основните неща, върху които да наблегне един бъдещ кандидат-студент, са информираност, работа с образователен консултант и смелост. Важно е да потърсите възможно най-много информация за възможностите за образование, видовете институции и програми. В същото време, ранното консултиране с експерт за крайните срокове, документите и процесите по кандидатстване носи спокойствие и сигурност за успешен прием. Нидерландия е страна на възможности, както свързани с образованието, така и с професионалното развитие, затова бъдете смели, любопитни и комуникативни, няма да съжалявате нито за миг, че сте излезли от зоната си на комфорт.

 

За да се свържете с Анна или друг консултант на екипа на Интеграл, може да посетите https://www.integral.bg/kontakti.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Виртуалното изложение „Световно образование“

 

Интеграл е участник в инициативата „Представи се в Данибон“.

За Интеграл

"Интеграл" е на една от първите професионални образователни консултантски компании в България. Стартира своята дейност през 1992 г. През всички тези години с ИНТЕГРАЛ пътуват деца, ученици, студенти и професионалисти, търсещи начин да усъвършенстват чужд език, да продължат образованието си или да повишат квалификацията си в чужбина.