Рубрики
Начало » Представи се » “Красива мистерия” разплита загадка, скрита сред песнопенията на един манастир

“Красива мистерия” разплита загадка, скрита сред песнопенията на един манастир

 

Gamash_8_1200x628-e1545204192560

Тайнствената атмосфера на манастирите и безбройните съкровени изповеди, прошепнати между стените им, са неустоимо изкушение за всеки любител на мистериите. Векове наред писатели са съчинявали пленителни сюжети за престъпления, случили се из мрачните коридори на тези свещени убежища. Когато обаче разказва една от най-добрите съвременни авторки на криминални романи в света, историята добива съвсем различни измерения.

 

С осмата книга от поредицата си за инспектор Гамаш канадката Луиз Пени пренася читателя в грегорианския манастир „Сен Жилбер“. Сгушен сред горите на Квебек, той е обитаван от двайсет и четирима монаси, които не допускат посетители в редиците си. Докато един ден монасите не се превръщат в двайсет и трима заподозрени и една жертва. На инспектор Гамаш се пада да разбере кой е имал мотив да извърши смъртен грях, като убие свой събрат…

 

В “Красива мистерия” за първи път напускаме пределите на живописното селце Трите бора и опознаваме съвсем различен набор от герои. Луиз Пени избира музиката за централна тема на романа си, което не е никак изненадващо – грегорианските псалми печелят славата на далите обет за мълчание монаси от манастира Saint-Gilbert-Entre-les-Loups (“Свети Гилберт сред вълците”) заради мистичния транс, в който потапят както изпълнителите, така и слушателите си. На тях е кръстена и самата книга.

 

манастира сен беноа, който е вдъхновение за сен жилбер

 

Както с всеки свой роман, така и тук Пени провежда обширно проучване, за да създаде манастира “Сен Жилбер”. Тя черпи вдъхновение за облика му от реално съществуващото абатство Saint-Benoît-du-Lac (“Сен Беноа от езерото”), което може да бъде посетено и днес. То се намира на бреговете на легендарното езеро Мемфремагог, известно с историите за чудовище, бродещо сред водите му.

 

С “Красива мистерия” Луиз Пени за пореден път доказва, че е майсторка на криминалния жанр. Впечатляващото ѝ резюме включва рекордните седем литературни приза “Агата Кристи”, 15 романа, преведени на 26 езика, а отскоро и споменаване в Речника на Квебек Le Petit Larousse – чест, с каквато малцина писатели могат да се похвалят. Знаменитата ѝ поредица за инспектор Гамаш вече 13 години печели обожанието на милиони читатели по света благодарение на дълбокия си психологизъм и незабравимите си, непрестанно развиващи се герои.

 

Прочетете още за книгата тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.   

 

..

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.