Рубрики
Начало » Представи се » Какво можем да научим от Леонардо да Винчи

Какво можем да научим от Леонардо да Винчи

Leo_1200x628

Кой е любимият герой на детето ви? Вероятно има повече от един и ги сменя периодично, особено тези, които са измислени. Но в живота и на децата, и на нас самите, има истински герои – наши близки по кръв или по интереси, на които се възхищаваме и се стремим да подражаваме. И понеже тези – реално съществуващите или съществували герои, ни грабват много по-силно и по-задълго, те са и тези, които най-силно ни влияят. За добро.

 

Леонардо да Винчи е много неща – художник, инженер, учен, анатом, геолог, гений… Но в новата биография от Уолтър Айзъксън той е представен и като човек. Един от онези, които превръщаме в свои герои, не защото притежават суперсили, а защото от тях има какво да научим.

 

По-долу ще откриете част от списъка с уроци от живота Леонардо, който Айзъксън помества в края на книгата „Леонардо да Винчи“.

 

 

Vitruvian Man Leonardo Da Vinci

Бъдете любопитни, ненаситно любопитни. Отличителната и най-вдъхновяваща черта на Леонардо е огромното му любопитство. Той иска да разбере какво кара хората да се прозяват, как ходят по леда във Фландрия, как се намира квадратурата на кръга, кое кара аортната клапа да се затваря, как светлината се преработва в окото… Записва си да научи повече за плацентата на кравата, за челюстите на крокодила, за езика на кълвача, за мускулите на лицето, за светлината на Луната и за краищата на сенките. Неуморната любознателност към случайно избрани теми за всичко около нас е нещо, което ни носи ново знание всеки ден и прави живота по-цветен.

 

Търсете познание заради самото познание. Не е необходимо всяко знание да е полезно. Понякога трябва да се стремим към него за чисто удоволствие. На Леонардо не му се налага да знае как работят сърдечните клапи, за да нарисува „Мона Лиза“, нито да разбере как фосилите са попаднали в планината, за да изобрази „Богородица на скалите“. Мотивиран от чисто любопитство, той изпитва нужда да изследва повече хоризонти и да открие повече взаимовръзки от всеки друг по неговото време.

studyofwoman

Впуснете се в предизвикателствата на неизвестното. Леонардо изпълва първите страници на един от дневниците си със 169 опита да сметне квадратурата на кръга. На осем страници в „Кодекс Лестър“ записва 730 констатации за течащата вода, а в друг дневник изброява шейсет и седем думи, които описват различни видове движеща се вода. Измерва всяка част на човешкото тяло и изчислява пропорционалните им зависимости, а после прави същото за кон. Задълбочава се заради самата радост от ровенето в подробности.

 

Разсейвайте се. Основният упрек към Леонардо е, че тези обсебващи занимания го карат да се отклони (в математическите му изследвания буквално) от правата линия. Така ощетява идните поколения – жалва се Кенет Кларк. Но в действителност стремежът на Леонардо да преследва всяка примамлива тема, която хване окото му, обогатява неговия ум.

 

Прекъсвайте работата си. Докато рисува „Тайната вечеря“, Леонардо понякога съзерцава творението си цял час, после мацва някъде с четката и си тръгва. Казва на херцог Лудовико, че „хората с възвишен гений понякога постигат най-много, когато работят най-малко, защото умът им е зает с идеи и усъвършенстване на техните концепции, на които после придават форма“. Повечето от нас не се нуждаят от съвети, за да мързелуват; правим го естествено. Но протакането в стила на Леонардо изисква работа; то включва събиране на всички възможни факти и идеи, които едва след това да бъдат оставени да отлежат.

 

Мислете образно. Леонардо не е надарен с умението да работи със сложни уравнения и абстракции. Затова ги визуализира, както при изучаването на пропорциите, съставянето на правилата на перспективата, създаването на метод за изчисляване на отраженията от вдлъбнати огледала и десетки други начинания. Твърде често, когато научаваме формула или правило – дори нещо толкова просто като метод за умножаване на числа или смесването на бои, вече не си представяме образно как действат. В резултат губим способността да оценим изконната красота на природните закони.

 

Целете се по-надалеч, отколкото можете да улучите. Представете си, както той прави, как ще построите задвижвана от човек летяща машина или ще отклоните река. Дори се опитайте да изобретите перпетуум мобиле или да намерите лицето на кръг само с линийка и пергел. Има задачи, които никога няма да решим. Разберете защо.

 

YdsciD4

 

Сътрудничете си с други хора. Често си представяме гениите като самотници, които се оттеглят на някой таван и получават внезапни прозрения. Както много митове, този за самотния гений съдържа някаква истина. Но обикновено това е само част от реалността. Мадоните и етюдите с драперии, изработвани в ателието на Верокио, и вариантите на „Богородица на скалите“, „Мадоната с вретеното“ и други картини от Леонардовото ателие са създадени в такова тясно сътрудничество, че е трудно да се каже чия ръка кои мазки е нанесла. „Витрувиански човек“ е създаден след споделянето на идеи и скици с приятели. Най-добрите си анатомични изследвания Леонардо прави съвместно с Маркантонио дела Торе. А най-забавната му работа е при сътрудничеството в подготовка на театралните постановки и вечерните забави в двора на Сфорца. Геният започва с индивидуален талант. Той изисква нестандартно мислене. Но изпълнението често налага работа с други хора. Новаторството е отборен спорт. Творчеството е съвместно усилие.

 

Правете си списъци. И не забравяйте да слагате странни неща в тях. Леонардовите списъци са може би най-великите свидетелства на чисто любопитство, които светът някога е виждал. Водете си записки – на хартия. Петстотин години по-късно Леонардовите тетрадки все още са тук, за да ни удивляват и вдъхновяват. След петдесет години нашите собствени дневници, ако започнем да ги пишем, ще удивляват и вдъхновяват нашите внуци, което не може да се каже за туитовете и постовете във фейсбук.

 

Leonardo_3D

 

Прочетете още за книгата на сайта на Софтпрес тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.   

 

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

 

ИЗГЛЕДАЙТЕ:

Леонардо да Винчи и съвременните му последователи, „Улови момента“ (БНТ)

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".