Рубрики
Начало » Представи се » „Левски“ – книга за всеки български дом

„Левски“ – книга за всеки български дом

 

levski-kniga-za-vseki-balgarski-dom

На 18 юли 1837 г. в един малък град в сърцето на Балкана се ражда Васил Левски – най-обичаният и почитан български герой.

 

По случай 180 години от раждането на Васил Левски по-рано през годината излезе биографичната книжка „Левски“. Написана с уважение към неговата личност и дело и с отговорност към историческата истина, тази малка по обем книга е събрала най-важното, което всяко българско семейство трябва да знае за Апостола на свобода.

 

Авторката Христина Йотова представя Дякона като истински човек, а не като застинал във времето герой, останал далеч в миналото. Макар и най-обикновен човек, Апостола е притежавал несравними дух и увереност, че делото му ще успее. Имал е сили да следва избрания път – не за почести и слава, а за да допринесе за благоденствието на народа и Отечеството си. Днес той е пример за всички нас и мерило за върховете на националния ни дух.

 

Книгата запознава малките читатели с историческата и обществена обстановка, в която се ражда и расте Васил Иванов Кунчев, с причините и процесите, довели до превръщането му в Левски.

„Васил Левски не е герой от приказките. Той е живял така, както са живели българите по онова време – отдадени на всекидневните си грижи. Но някак си се е случило – докато се е учел и е чиракувал в родния си град; докато облечен с расо е пеел в църквата и е обикалял селата да събира дарения; докато е бил в редиците на легиите; докато е бродел из Балкана с четата на Панайот Хитов; докато е учел децата на „четмо и писмо“; докато е крачел по улиците на Белград и Букурещ – в съзнанието му да се породи представата какво трябва да се направи за освобождението от потисниците. А когато тази представа се превърнала в убеждение, без колебание се отдал изцяло на делото – посветил му мислите, действията и живота си. Без остатък – ден след ден, година след година. И без да очаква отплата.“ пише Христина Йотова.

Книгата „Левски“ е задължително четиво за всеки български дом – както за децата, така и за родителите им. Може би ако по-често си припомняме делото и съдбата на Апостола, ще си спомним и идеалите му:

 

  • Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.
  • Всичко се състои в нашите задружни сили.
  • Дела трябват, а не думи.
  • Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва.
  • Интригата спира хода на народната работа.
  • Народната работа стои над всичко.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.