Рубрики
Начало » Представи се » Факти за пенливото вино и един роман, който буди жажда за още

Факти за пенливото вино и един роман, който буди жажда за още

Препоръчани книги от Софтпрес

imageedit_1_2350293057

 

Хората асоциират шампанското с щастие. Пълним чашите с пенливо вино за рожден ден, сватба, раждане на дете и за всяка победа, лична и професионална,  която рамкира живота. Но ако погледнем надписа на бутилката, ще забележим, че не на всяка присъства думата „шампанско“. Редица международни договори регламентират правото на французите върху етикета и единствено пенливите вина, произведени в област Шампан, Франция, имат законната привилегия да се продават като „шампанско“. Регионът е един от най-известните сред винопроизводителите и се радва на богата и интересна история. Този и още интересни факти откриваме из страниците на новия роман на Джулиет Блекуел – „Лозята на Шампан“.

 

Любопитни факти за шампанското

champagne-456655_1280

 

Казват, че популярността на шампанското се дължи на вдовиците заради първото бутилирано шампанско с марката Pommery. Именно мадам Помери спряла да слага толкова много захар и измислила брута (сухо шампанско). Била млада вдовица и наследила бизнеса от съпруга си. Подобен бил случаят и с Veuve Clicquot – мадам Клико останала сама и трябвало да издържа детето си. Двете жени били основни фигури в индустрията с шампанското през XIX век. С времето пенливото вино от региона се превърнало в любимо на английската кралица Виктория, която също била вдовица. Тя била сред най-добрите клиенти на Pommery и помогнала за разпространението и популяризирането на напитката във Великобритания.

 

sparkling-wine-1030754_1280

 

Лозовите насаждения в Шампан са предимно с три сорта грозде – тези, които са необходими за приготвянето на качественото шампанско: шардоне, пино мьоние и пино ноар. Когато пенливото вино се прави само от шардоне, се нарича blanc de blanc и има различни нива на качество: Grand Cru, Premier Cru и накрая Appellation Champagne. За разлика от много други вина шампанското се прави само от здрави плодове. Освен това е от напитките, които изискват най-много труд и усилия от страна на производителите. Изисква да „почива“ поне 3 години и трябва да стои на влажно и хладно място с температура между 8 и 10 градуса. Затова пещерите и тунелите под Реймс са подходящи за съхранение. Бутилките се въртят на ръка, за да се обира утайката от ферментацията и захарта, която иначе би замъглила виното.

 

wine-4565912_1280

 

Тапите за шампанско също се различават от останалите коркови тапи. През XVIII век производителите били длъжни да ги поставят ръчно. Тапите имали три връвчици, които ги задържали на място, макар че заради налягането и тогава не било изключено някоя бутилка да „гръмне“. Противно на популярното мнение, французите внимават как отварят шампанското – тапата се издърпва внимателно, така че да не се разлива пяна и да не се хаби виното. За разлика от навиците на останалите народности, в област Шампан всяко време е подходящо за пиене на шампанско. Дори на закуска.

 

„Лозята на Шампан“ – история за кураж, любов и вяра

champagne-cover

Именно дългогодишните традиции и тайни на Шампан се в основата на новия роман на Джулиет Блекуел, който успява да пренесе на хартия вълнуващата магия на пенливото вино. В книгата Розалин пристига в малко френско градче със задачата да намери партньори за американската фирма вносител на винени напитки, за която работи. Самата тя не е любител на шампанското, но отчаяно се нуждае от смяна на средата, а пътуването е възможност да обърне гръб на монотонното ежедневие и да забрави за момент болката от наскоро сполетялата я трагедия. Съдбата се намесва и Розалин попада на стари писма, които разказват красива любовна история, родила се по времето на Първата световна война. По онова време местните превърнали подземните тунели на Шампан в свой дом, за да спасят себе си и своята реколта от свистящите куршуми. И до днес тъмните пещери приютяват някои от най-редките и скъпи бутилки шампанско и с годините са се превърнали в съкровищница на неразказани истории. Розалин е на път да разкрие една от тях. И да спечели сърцето на всеки читател, изкушен от шепота на шампанското.

Още за книгата можете да прочетете на сайта на „Софтпрес“. До 7 август има 25% отстъпка.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

4 книги за романтично лято

Разговор с Джулиет Блекуел

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.