Рубрики
Начало » Представи се » Любомир Николов: „Римите позволяват на детето да обикне историята!“

Любомир Николов: „Римите позволяват на детето да обикне историята!“

 

softpress prikazki v rimi 0

В „Приказки любими в рими“ на издателство „Софтпрес“ преводачът на „Властелинът на пръстените“ облича в стихове някои от най-популярните приказки като „Белоснежка и Червенорозка“, „Красавицата и Звяра“ и „Тримата братя и златната ябълка“. В луксозното издание новите шедьоври на Любомир Николов са събрани с едни от най-незабравимите детски стихчета – класиките на Леда Милева „Зайченцето бяло“ и „Работна мецана“.

 

Избрахме да ви представим тази книга именно в седмицата, в която ще празнуваме заедно 24 май, защото вярваме, че любовта към езика и книгите започва тогава, когато слушаме и учим първите си рими. Вижте какво казва Любомир Николов за детските приказки в стихове:

 

Доколко римите правят познатите приказки по-истински и по-разбираеми?

 

Римите имат предимството, че позволяват приказката по-лесно да се запомни – и да се повтаря. А повторението помага на детето да осмисли историята, да вникне в нея, да я обикне… и да жадува за нови и нови приключения на духа.

 

Кое беше най-голямото предизвикателство и най-голямото удоволствие, докато пишехте „Приказки любими в рими“ ?

 

Най-голямото предизвикателство беше идеята, че мога да превърна в стихове тези приказки, познати на големи и малки. Колкото до най-голямото удоволствие – то беше да видя някои от стиховете истински гладки като речни камъчета, шлифовани от водните струи.

 

softpress prikazki v rimi 680

 

Имате ли си любимо стихче от „Приказки любими в рими“?

Да, началото на „Тримата братя и златната ябълка“:

Живяло семейство със скромен имот:
къщурка, геран и градина за плод.
Вълшебно дърво расло в тази градина,
то раждало ябълки всяка година.

 

softpress prikazki v rimi 2

 

Повече за книгата ще откриете на: www.soft-press.com, както и на Фейсбук страницата на издателството – www.facebook.com/SoftpressBooks.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на Danybon в „Представи се в Danybon“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.