Рубрики
Начало » Представи се » „Лятото, когато срещнах Джак“ – между историческата истина и силата на добрия роман

„Лятото, когато срещнах Джак“ – между историческата истина и силата на добрия роман

Препоръчана книга от „Софтпрес“

 

8_1200x628

 

„Лятото, когато срещнах Джак“ е най-новият роман на Мишел Гейбъл – авторката на световния бестселър „Парижкият апартамент“. Какво е вдъхновило писателката да разкаже историята на любовта между Джак Кенеди и полската емигрантка Алисия Дар, какви са били предизвикателствата, с които се е сблъскала, и коя всъщност е била жената до Джак?

 

Коя е Алисия Дар?

Алисия Корнинг Кларк е родена в Полша през 1936 г. Има трудно детство, белязано от несигурността и жестокостта на войната, затова при първа възможност след края й тя емигрира. В Америка Алисия започва от нулата. През 1950 г. се запознава с Джон Ф. Кенеди, с когото има връзка. За отношенията им обаче се говори малко – Джак, както го наричат близките му, гради политическа кариера, затова разваля годежа си с Алисия, а по-късно започва да се среща с Жаклин Бувие и се жени за нея през 1953 г. Междувременно бившата му годеница се мести да живее в Калифорния – запознава се с популярни холивудски звезди, а връзката й с някои от актьорите е повод името й често да се среща в клюкарските колонки. Алисия има два брака зад гърба си – през 1957 г. се омъжва за актьора Едмънд Пърдам, а вторият й брак е за Алфред Зингер – наследник на богатството на шевни машини „Зингер“. Уви, той продължава по-малко от месец, тъй като съпругът й умира внезапно на 45-годишна възраст. По-късно Алисия се омъжва за трети път, но така и не успява да заличи спомена за онова лято с Джак Кенеди. Умира на 79-годишна възраст без близки до нея, оставяйки след себе си наследство от милиони долари.

 

Името й периодично се появява в пресата и до днес във връзка с фактите и слуховете около връзката й с Кенеди. Включително този, че двамата имат дете.

636627721862716851-SUMMER-I-MET-JACK-FINAL

 

За книгата „Лятото, когато срещнах Джак“

„Лятото, когато срещнах Джак“ е роман, вдъхновен от връзката между 35-ия президент на САЩ – Джон Ф. Кенеди и Алисия Дар, който преплита историческите факти с авторския талант на Мишел Гейбъл. През 1950 г. Алисия пристига в Хаянис, за да преследва своята американска мечта. В САЩ пътят на младата жена се пресича с този на Кенеди. Връзката на Алисия и Джак изглежда като летен флирт, но скоро двамата вече са сгодени. Сватбата обаче така и не се състои, тъй като пътят на младия Кенеди е предначертан – той трябва да стане президент на САЩ, и Алисия няма място до него. Тя няма друг избор, освен да затвори тази страница от живота си и да потърси щастието другаде. Холивуд й обещава ново начало и безгранични възможности. Там Алисия се сприятелява със знаменитости като Катрин Хепбърн и Мерилин Монро и излиза с легенди като Гари Купър. Но Джак продължава да е част от живота й…

Какво разказва Мишел Гейбъл за „Лятото, когато срещнах Джак“

 

Michelle-278

 

Всичко започва през 2016 г., когато Мишел прочита вестникарска статия със заглавие „Имали ли са Джон Ф. Кенеди и Алисия Корнинг Кларк тайно извънбрачно дете?“. Минути по-късно вече е решено коя ще е главната героиня на следващия й роман. След бестселърите „Парижкият апартамент“, „Ще се видим в Париж“ и „Книга за лятото“, авторката има богат опит с преплитането на исторически събития и художествената проза, но този път предизвикателството е огромно. Гейбъл прочита повече от 200 книги, посветени на Кенеди, за да създаде „Лятото, когато срещнах Джак“. Ето какво споделя:

„Беше много, много, много трудно… Но така става, когато пишеш за реална жена, родена в чужбина преди Втората световна война, жена, която е променяла името си, датата на раждането си и историята за миналото си притеснително често. Така става, когато тази жена е имала връзка с един от най-известните американци на всички времена и когато Катрин Хепбърн и Гари Купър са просто някакви си второстепенни герои.“

 

Още за книгата – прочетете тук.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.