Рубрики
Начало » Представи се » “Малкото голямо четене“ в ЧДГ „101 Защо“

“Малкото голямо четене“ в ЧДГ „101 Защо“

Или как децата да се научат да обичат книгите чрез игри, приказки и забавни правила

автор: Частна детска градина „101 Защо“

 

101 zasto snimka 0

Възможно ли е един ден от годината да си избереш име на любим герой от детска книжка и с това име да те наричат твоите приятели от любимата ти детска градина? Да, възможно е. И точно по този начин стартира в началото на април образователният проект на Частна детска градина „101 Защо“ – „Малкото голямо четене“. В основата на идеята е националната кампания на БНТ със същото име. Целта е да се повиши интересът към четенето като се ангажират не само децата, но и техните родители, а очакваните резултати са малчуганите да се научат да ценят книжките.

 

ЧДГ „101 Защо“ сподели своите идеи с приятелите на Danybon:

Първата игра в проекта е „Децата четат“, която протича в три части в различни дни. На всяко дете се дава книжка. Задачата му е единствено да разказва по илюстрациите, които вижда.

„Молитвата на книгата“ – това е основна част във втория ден на инициативата, когато децата научават важни правила как да ползват книгите – например: „Не драскай върху мен!“.

 

101 zasto molitva

 

Играта „Обличане в рими“ е една от най-забавните.

Как се играе ли? Да опитаме заедно!

Рими: човече – елече,  крие – трие,  дадеш – щеш.

Пример:

„Дървено човече с цветно елече из преспите подскача. Следите си не крие,  а гумата ги трие. Острилка ако му дадеш , ще подскача колко щеш…“

И следва дидактическата игра „Подреди картинките в история“. На всяко дете се раздават по 4-6 броя карти. Задачата е картите да се подредят в логическа последователност според развитието на сюжетната линия. Детето съчинява своята история по картинките.

На гости на децата от ЧДГ „101 Защо“ ще бъде известната българска актриса Виолета Дюлгерова, която ще разкаже повече за света на книгите, ще прочете и изиграе откъс от любимата й детска книжка.

 

101 zasto snimka 2

 

Още снимки от първия ден на проекта в ЧДГ „101 Защо“ можете да разгледате ТУК.

В края на проекта децата ще имат възможност да сътворят своите вълшебни приказки, разкази или истории, които ще бъдат качени в YouTube и Фейсбук и всички, които вече са харесали проекта, ще могат да ги видят.

Още идеи от проекта „Малкото голямо четене“ на ЧДГ „101 Защо“ – споделен опит и добра практика:

 

101 zasto 680

 

Защо е важно да четем на децата си?

 

101 zasto zasto da chetem1 680

 

Координати на ЧДГ „101 Защо“:

Фейсбук: https://www.facebook.com/101zashto

Сайт: http://www.101dg.org/

адрес: София, Красно село, ул.656 №8

мобилен телефон: 0899/22 33 48;

стационарен телефон: 855 64 05 (с код за София 02)

мейл: zashto101@abv.bg

Частна детска градина „101 Защо“ е партньор на Danybon в „Представи се“.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".