Рубрики
Начало » Представи се » Паралелка с интензивно изучаване на математика в 5 клас открива за втора година „Българско школо“

Паралелка с интензивно изучаване на математика в 5 клас открива за втора година „Българско школо“

Стипендии за най-добрите представяния в изпитната процедура

 * Част от ресурсите в снимката са заимствани от Виртуален кабинет по математика

* Част от ресурсите в снимката са заимствани от Виртуален кабинет по математика

 

През учебната 2019-2020 г. „Българско школо“ обяви нов формат на обучение в 5 клас – математическа паралелка, в която предметът се изучава с фокус върху практическото приложение на математика, откривателство и взаимовръзката ѝ с други науки и области на живота. Кандидатите бяха както от четвъртите класове на учебния комплекс, така и от други столични училища.

 

Повече за новото начинание разказва Иван Петров, учител по математика в тазгодишната математическа паралелка.

 

1. Каква е разликата между преподаването на математика в паралелката в 5. клас на „Българско школо“ и вече познатите формати на паралелки с интензивно изучаване на математика?

 

Разликата е от една страна за учителя – нужно е много планиране и подготовка, за да могат децата да усвоят очакванията, заложени от МОН, но и да успеят да преживеят истинското приложение на математиката в ролята си на изследователи. Няма един сборник или учебник, голяма част от ресурсите ги сглобявам сам. От друга страна, поставям децата в непознати ситуации, за които нямат конкретен алгоритъм как да действат. Това измества фокуса от въпроса: „Каква оценка ще получа?“ към мисленето: „Какво мога да си взема от тази ситуация, така че другия път да се справя по-добре?“. Освен това стимулира изследователския им дух и ги поощрява да търсят нестандартни решения.

 

2. Какво беше характерно за изпитните задачи за кандидатстване в математическата паралелка? А какво да очакват кандидатите от изпита тази година?

 

Основната цел на изпита е да привлече ученици, които имат вътрешна мотивация и искрен интерес към математиката и не е задължително са се занимавали със състезателна математика. Това са деца, които измислят свой начин за решаване на задачи, не се страхуват да пробват нещо ново и много често задават въпроса “Защо?”. С радост споделям, че в момента в 5 клас има деца, които не са в категорията “състезатели”, но се класираха и в момента се справят блестящо.

 

Целта ни е изпитът да няма определен формат, за който децата да се готвят. Повечето задачи не обхващат състезателни теми. Ние искаме да видим, че децата имат задълбочено разбиране върху основните теми, изучавани в начален етап, и се отличават с креативност и находчивост.

 

3. Можете ли да дадете пример за задача/дейност от последните Ви часове с децата? Как подходиха към нея? С каква нагласа? Срещнаха ли трудности? Как ги преодоляха и имаше ли креативни решения?

 

Първият проект, който зададох на децата, беше да изготвят дигитален или механичен калкулатор, който да определя делителите на дадено въведено число, както и дали дадено число е делител на друго число. Първата реакция на децата беше: “Ама, господине, как?”, “Господине, това няма как да стане!”. В крайна сметка всички деца успяха да направят такъв калкулатор, като едни от най-интересните бяха механичните и тези, изготвени на Scratch. Разбира се, всеки имаше възможност да представи калкулатора си.

 

През този месец зададох на децата да напишат математическо есе, като повечето от тях бяха в шок как така ще пишат есе по математика.

 

4. Какви умения и знания целите да усвоят Вашите ученици чрез обучението си в тази паралелка?

 

Краткият отговор е – много! За пети клас сме се фокусирали върху:

 

  • Изграждане на нагласа за постоянен напредък (или с други думи, оценката не е най-важното нещо);
  • Изграждане на умения за извеждане на алгоритъм от дадена задача или задачи – това е много важно умение, тъй като помага на учениците да се справят по-бързо със задачите;
  • Изграждане на умения за комуникиране на математически идеи (или с други думи, как да говорят като математици);
  • Запознаване с основни динамични математически софтуери, с цел изследване на математически проблеми.

 

Това са конкретни умения, по развитието на които ние работим целенасочено. През следващата учебна година, в 6. клас, фокусът ще бъде основно върху изграждането на изследователски умения у децата и работа върху реални математически проблеми, а в 7. клас децата ще имат възможност да разработят и реализират един истински изследователски проект по математика.

 

* Самостоятелни проекти на учениците.

* Самостоятелни проекти на учениците.

 

5. Очаквате ли те да продължат образованието си в програми със засилено изучаване на математика или това да бележи професионалния им път?

 

Честно казано, очакваме децата да усетят красотата на математика, да посещават часовете по математика с желание и интерес и да видят истинското й приложение във всекидневни ситуации. Разбира се, една част от тях ще продължат да се занимават и професионално с тази наука, но за мен е по-важно нагласата, която ще развият към математиката. В настоящата паралелка има деца, които харесват математиката изключително много, мотивацията им е висока и в същото време засега не мислят за училища с профилирана подготовка по математика след 7. клас.

 

Директорът на „Българско школо“ Даниела Тодорова добавя, че паралелката в 5 клас с изучаване на математика с практическа насоченост е естествено допълнение в цялостната концепция за обучение в „Българско школо“:

 

„В учебния комплекс залагаме на принципите на прогресивното образование:

ученето чрез правене, фокус върху творческото и критично мислене, самостоятелност и лична отговорност, преносими умения, любопитство към света и знанието.

За нас е важно постепенно да внедрим модел на образование, който показва на децата връзката на училищното знание с истинския живот, учи ги да решават реални проблеми, да виждат учебните предмети в контекст и във взаимната им обвързаност. От детската градина до гимназията, чийто прием обявихме тази година, принципите на откривателство и изследователство са заложени в работата на екипа с учениците.

Мисля, че с този начин на обучение ще подготвим по-успешно децата за предстоящия след три години нов формат на НВО като интегрирани изпити, ще подобрим резултатите им именно при решаването на практическите задачи, които в момента най-много затрудняват учениците.

За най-добрите ни кандидати ще предложим три стипендии, които ще бъдат валидни за целия период на прогимназия (5-7 клас), стига ученикът да запази високо ниво на академично представяне.“

 

На 13.02.21 от 14:00 ч. ще се състои информационна среща със семействата, желаещи децата им да кандидатстват в математическата паралелка за учебната 2021-2022 г. За да посетите срещата, регистрирайте се тук. Регистрацията е задължителна.

 

Срещата ще бъде присъствена в сградата на училището на ул. „Генерал Майор Васил Делов“ 10.

 

Планираната дата за изпит е 25 април 2021 г.

За въпроси относно паралелката, пишете на priem@bgshkolo.com.

 

Българско школо е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За ЧСУ "Българско школо"

ЧСУ „Българско школо“ е образователна институция, основана с мисията да създава среда, в която да се разгърне потенциала на всяко дете. Целим да изграждаме свободни, мислещи млади хора с ясна визия за своите силни качества и интереси, които се вдъхновяват да правят открития и произведения, полезни за обществото и хората около тях.