Рубрики
Начало » Представи се » Милена Радева: „Книжките за моделиране на пластилин учат децата да мислят пространствено!“

Милена Радева: „Книжките за моделиране на пластилин учат децата да мислят пространствено!“

 

milena plastelin 0

Тя се казва Милена Радева и е художник-илюстратор. Завършила е Националната художествена академия и работи предимно за автори и издателства извън България, с които има над 50 издадени детски книги. У нас реализираните й проекти са три, и трите с издателство „Софтпрес“. Ето какво ни разказва Милена за първите два от тях, които носят красноречивите заглавия „Динозаври от пластилин“ и „Зоопарк от пластилин“:

 

Защо решихте първите ви проекти за „Софтпрес“ да са за моделиране на пластилин?

 

Тези проекти са много по-различни от стандартните детски книги. Интересни са и като визуална реализация, и като концепция, затова и двете страни решихме да се впуснем в тази нова територия, която силно се доближава до това, което в Европа наричат „неконвенционална форма на илюстрацията“.

 

milena

 

Кое е любимото ви животинче от пластилин?

 

Трудно ми е да кажа, че имам любимо, тъй като всяко едно от тях съм създала с много внимание и любов. Може би слончето и носорогът са ми сред фаворитите, тъй като имат голяма доза одухотвореност. Всъщност те бяха и първите животинки, които направих, така че не е много чудно, че имам пристрастие!

 

Имате опит в работата с деца. Колко важни са ранните занимания за развиване на фината моторика?

 

Истината е, че всеки човек и всяко дете обича да прави нещо с ръцете си, без значение дали резултатът е шедьовър или драскулки. Тези книжки спомагат не само за развитието на децата, но и на възрастните, които, подсказват или показват как по-лесно или по-креативно да се случат нещата. По този начин децата се учат да пипат, да докосват и да мислят в пространството и ще се изненадате колко бързо след това ще имат представа как да сглобят или разглобят нещо. Всичко това дава много по-голяма сигурност и умения за в бъдеще.

milena podaryk2

 

Повече за двете книги – „Зоопарк от пластилин“ и „Динозаври от пластилин“, всяка от които се предлага в комплект с 10 цветни пластилина, ще откриете на уебсайта на издателство „Софтпрес“.

 

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на Danybon в „Представи се в Danybon“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.