Рубрики
Начало » Представи се » Да надникнем в класната стая на първото у нас Монтесори основно училище – „Откривател“

Да надникнем в класната стая на първото у нас Монтесори основно училище – „Откривател“

 

_PNT4800

 

Д-р Мария Монтесори (1870 – 1952), лекар, антрополог и педагог, изучава децата от всички раси, културно и социално-икономическо положение повече от петдесет години. Нейното интензивно, научно-базирано наблюдение над човешкото същество, от раждането до зрялостта, позволява да извлече фундамента от философски, психологически и педагогически принципи. Те, заедно с широка гама от авто-дидактически материали, са известни като Монтесори образователна система.

 

_PNT4796

 

Монтесори образованието е разработено в помощ на естественото развитие на децата от раждането до зряла възраст, така че това не е просто детско образование, а обхваща развитието и в средното училище. Като образователна система, тя се използва в над 22 000 училища в целия свят, и успехът се основава на по-дълъг опит в сравнение с всеки друг образователен подход в света.

 

_PNT4790

 

Децата имат вродена страст за учене и Монтесори класната стая насърчава това, като им дава възможност да се включат в спонтанни, целенасочени дейности под ръководството на обучен възрастен. Монтесори програмата е спрямо детето. Децата, на които е била дадена правилна подкрепа по време на тези формиращи години, израстват като самостоятелни, мотивирани и любопитни за знания личности, които могат да мислят критично и креативно, и които не само осъзнават нуждите на другите, но активно насърчават хармонията в своите общности от връстници.

 

_PNT4785

 

Научните изследвания показват, че Монтесори учениците са изключително адаптивни, самостоятелни, самоуверени и любознателни, с високо ниво на академични знания и емоционални и социални умения. Поддръжници на Монтесори педагогиката са Далай Лама, Хенри Форд, Жан Пиаже, Томас Едисън, Александър Бел, а личности като Нобеловият лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес, Картин Граам (The Washington Post), Сергей Брин и Лари Пейдж (Google), Джеф Безос (amazon.com) са само част от известните Монтесори ученици.

 

Преди година в София отвори врати и първото в страната ни Монтесори основно училище – “Откривател” работи по стандартите на AMI (Association Montessori Internationale) и има лиценз от МОН за обучение от 1-ви до 7-ми клас.

 

 

Монтесори основното училище предлага подготвена среда за децата в периода на детството. Обучението следва нуждите и капацитета за развитие на младите ученици в тази възраст, характерни с разсъждаващ ум, въображение, любопитство към историята, обществото и света, и към моралните ценности. В Монтесори класната стая детето овладява култура, развива знания и разучава обществото. То развива логически и разсъждаващ интелект чрез проучване и език, проучва вселената от предмети и идеи във времето, търси смисъла, който стои зад нещата. Това е времето, когато е подходящо, да се поднесе космоса за децата; времето за придобиване на знания за това как светът, вселената и обществото работят и какви закони следват. Тук детето научава по активен начин, защото ако мозъкът е вътрешният орган на интелигентността, то друг важен орган, особено в детска възраст, е ръката.

 

 

Академичното обучение покрива държавните стандарти като прави стъпка напред и интригува децата за знания като представя вълшебната история на буквите и как са измислени първите думи, как езикът пътува и се променя през времето и цивилизациите, как се променя и помага на хората да изразяват себе си чрез писмена реч. Магията на цифрите, достигането до научни открития и извличането на изводи са само част от подходите, които развиват дълбоко разбиране и отговарят на нуждите на питащият ум на детето в ученическа възраст. Това е свързано с творчеството и с човешките изобретения. Музика, танци и рисуване са интегрирана част от образователния процес. В “Откривател” контакта с природата е неизменна част от образованието и води до изследване, открития и развитие на разбиране за взаимовръзките.

 

Монтесори основно училище “Откривател”

София, кв. Драгалевци, ул. Глухарче 1
office@otkrivatel.bg
facebook.com/otkrivatel.bg

 

автор: Монтесори основно училище “Откривател” 

За Монтесори Основно Училище “Откривател”

Монтесори основно училище “Откривател”: Вдъхновява и подпомага разгръщащия се ум на детето, като работи в съотвествие със стандартите на AMI (Association Montessori Internationale) и изпълнява българските образователни изисквания. Детето е в центъра на образователната среда, която цели да поощри учениците да обичат знанията в академичните предизвикателства на международно доказана програма, която насърчава кооперативност, уважение, отговорност, творческо и критично мислене.