Рубрики
Начало » Представи се » Най-красивата жена във Флоренция и раждането на един шедьовър

Най-красивата жена във Флоренция и раждането на един шедьовър

 

Florencia_856x315

 

Едва ли има образован и културен човек, който не е виждал картината „Раждането на Венера“. Създадена през втората половина на XV век от художника Сандро Ботичели – един от най-великите таланти на Ренесанса, днес тя е изложена в галерия „Уфици“ във Флоренция, но нейни репродукции можем да видим в албуми, галерии, върху туристически сувенири и разбира се в интернет.

 

„Раждането на Венера“ е един от символите на Флоренция и разцвета, на който изкуството се радва в двора на братята Лоренцо и Джулиано Медичи. Двамата управници на Флорентинската република привличат около себе си гениални художници, известни поети, политици, философи и други емблематични фигури от Италианския ренесанс.

 

Сандро Ботичели Раждането на Венера

 

Но за жената, дала образа си на Венера на Ботичели, се знае съвсем малко. Историята е съхранила легендарната ѝ красота в редица картини от велики майстори, но не е запазила почти никаква информация за това коя е била Симонета Веспучи – най-красивата жена във Флоренция.

 

Алиса Паломбо вдъхва живот на музата на Ботичели, като я поставя в центъра на роман, който е перфектното съчетание между изкуство, история и романтика. Флоренция от времето на Медичите сияе във великолепните краски на Ренесанса, а на преден план е изведено пленителното сътворение на един шедьовър.

 

Цяла Флоренция се влюбва в прелестната Симонета, а обожаваният от всички дами Джулиано Медичи не прави изключение. Докато привиква към новия град, брачния живот и по-високата си позиция в обществото, генуезката се превръща и в единствена муза на талантливия млад художник Сандро Ботичели. Плод на забранената им любов е шедьовърът „Раждането на Венера“, който и до днес е считан за едно от най-великите произведения на изобразителното изкуство. Ала Симонета разбира, че красотата може да бъде и проклятие…

 

След бестселъра „Цигуларят от Венеция“ Алиса Паломбо насочва перото си към ренесансова Флоренция, за да улови живописно и пламенно нерушимата връзка между Ботичели и неговата муза.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.