Рубрики
Начало » Представи се » „Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“ – пътеводител на българската съвременна сватба

„Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“ – пътеводител на българската съвременна сватба

 

kniga-svatbi-nmitev-1-620x366

 

Сватбата е като приказка и винаги води до много хубави емоции и вълнения не само в младоженците, но и сред техните близки и приятели. Веднага след предложението за брак възникват много въпроси – коя дата, какъв бюджет, колко гости. За реализирането на мечтаната сватба са необходими много приготовления. Днес ви представяме един изключително ценен сватбен пътеводител, който дава отговори на въпросите, а също така помага с много съвети – „Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“. Това е практична и забавна книга за съвременната българска сватба – такава, каквато се случва в действителност. В „Данибон“ често подсказваме кои книги са необходими за семейната библиотека. Тази книга трябва да намери място до най-полезните наръчници в българския дом.

 

„И така! Получихте предложение за брак? Честито и поздравления за решителната стъпка! Предстоят ви вълнуващи месеци, в които да очертаете с щрихи, цветчета и балончета вашия сватбен ден. За да не изпаднете в нервна криза още в началото на този процес, ви предлагам оптимизирана последователност от стъпки, които да предприемете при организирането на вашата сватба.“

 

Така започва своя сватбен пътеводител авторът Николай Митев – сватбен фотограф, заснел над 300 сватби в цяла България. От години той е спечелил доверието на хиляди младоженци, които се вслушват в съветите от блога му. Николай Митев издаде и първата си книга – „Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“. В нея ще научите полезни съвети, ще разберете какви са тенденциите, а и ще се запознаете и с особеностите на българската съвременна сватба.

Интервю с Николай Митев

 

„Данибон“ направи интервю с Николай Митев. В него ще прочетете кои дни и месеци са подходящи за сватба, кои са най-важните първи стъпки, колко обикновено са гостите, какво е типично за българската сватба, спазват ли се някои наши традиции.

 

nashtata-mechtana-svatba

 

Кои са първите стъпки, които трябва да се предприемат за организирането на сватбата след предложението за брак?

 

Първо трябва да помислите за подходяща дата, като се вземат предвид няколко фактора. Ако например изберете много популярна за сватби дата (това са уикендите от май до септември – в по-голяма степен съботите и в по-малка неделите), то тогава ще ви бъде най-спокойно, ако започнете с ангажирането на локациите и услугите около година по-рано. В противен случай рискувате да харесате даден ресторант или пък фотограф, но той вече да е ангажиран за датата ви.

Втората стъпка е изготвянето на приблизителен списък с гостите. Броят им е предпоставка да започнете с търсенето на подходящ ресторант за сватбата.

Третата стъпка е да помислите за концепция на сватбата. Как си я представяте? На открито, на закрито, във вашето населено място или пък в някой курорт, официална или пък неформална.

Четвъртата стъпка е изготвянето на съвсем приблизителен бюджет. В блога ми се старая да актуализирам редовно публикацията, в която съм описал всички пера от бюджета на една сватба, както и примерни цени: http://nmitev.com/blog/колко-струва-една-сватба-цени/

С горните 4 стъпки би трябвало да се справите в рамките на 1-2 дни :-), след което идва време и за набелязване на ресторанти, според броя на гостите и концепцията за сватбата ви.

След ангажирането на ресторант е време и за ангажирането на 3-те услуги: фотограф, видео оператор и дисководещ. Това са хората, които е достатъчно да бъдат ангажирани от само една двойка преди вас, за да бъдат безвъзвратно заети за вашата дата.

Някъде по това време е добре да се ангажират и часовете за ритуална зала/изнесен ритуал и венчавка в църквата, ако планирате такава. Добре е да ангажирате часовете след като направите срещите с фотографа, оператора, диджея, а при някои сватби и със сватбения агент, тъй като те ще ви ориентират какви са най-подходящите часове за вас, така че да имате достатъчно време в деня, съобразно вашите желания.

 

Кой ден е най-подходящ за сватба?

 

Събота е най-популярния ден за сватби, като при него давате удобството на вашите гости да имат махмурлук в почивен ден. Неделя също е много популярен ден за сватби и ако правилата на православната църква се спазват стриктно и тълкуват ограничително, то единствено в неделя от почивните дни може да се прави венчавка. Разбира се в почти всички църкви ритуалът се прави и в събота.

В последните две години все по-голяма популярност за сватбен ден придобива петъкът. Много двойки, които имат малко време за организацията на сватбата, но искат да я направят в популярните месеци, се оказват пред положението да няма свободни ресторанти и услуги. Избирайки петък, те могат да стиковат и ангажират всичко, което харесват в рамките и на 1-2 месеца преди сватба. Единствената уговорка при петъчните сватби е, че трябва тържеството в ресторанта да започне малко по-късно (например от 20:00 часа), с оглед гостите, които ще идват от работа.

 

nms-raztvor-1

 

А има ли подходящи месеци?

 

Почти всеки един период от годината има своето очарование. Аз най-много харесвам времето през октомври, тъй като температурите падат спрямо лятото, слънцето „се движи” по-ниско до хоризонта и излъчва по-красива за фотографията светлина, а пък природните цветове започват да се разнообразяват. Април може да предложи почти същите предимства, само есенните краски са заменени от пищното зелено на събуждащите се растения. Основна пречка много сватби да се провеждат през пролетта са Великденските пости, по време на които не се разрешава църковен брак.

През най-популярните месеци за сватби – юни, юли, август, рискът от валежи е по-малък, но пък температурите са по-високи, слънцето, особено през обедните часове, не е толкова благоприятно за снимки и винаги съществува рискът, отивайки пред църквата, да се сблъскаш с още 8 сватбени процесии.

 

Кои дати трябва да се избягват?

 

За щастие държавните органи през 2016 година стигнаха до едно далновидно решение и прекратиха практиката за сливане на почивни дни и съответно отработване в следващите съботи. Да организираш и запазиш всичко и денят на сватбата ти да се окаже работен, беше много неприятно в предишни години, а тези съботи бяха едни от дните, които трябва да се избягват.

Според мен трябва да се избягват най-популярните дати за сватби. Ежегодно заедно с моите колеги ставаме свидетели на конкурентна борба между младоженци, които се надпреварват да наемат даден ресторант или друга услуга. Много често се случва две двойки да са харесали един и същ екип и място, и в крайна сметка едната двойка успява да ангажира диджея и фотографа, а другата ресторанта. Друг такъв не съвсем удачен момент е вече споменатото струпване на много младоженци, булки и гости пред ритуални зали и църкви.

 

Какъв е бюджетът за организиране на една хубава сватба?

 

Всички имаме различна представа за хубава сватба и съответно бюджетът може да варира от много малка до много голяма сума. Важното е младоженците да вложат всички усилия, за да реализират сватбата си такава, за каквато са си мечтали. Споменът за тези събития остава за цял живот – ако не сте се женили, си помислете как и сега помните всеки детайл от абитуриентския ви бал, раждане, някой много важен изпит или друго знаменателно събитие. Такива крайъгълни житейски спомени могат да ви топлят, а могат и да извикват чувство на разочарование, че нещо не е било както трябва.

 

Без какво не може една добре организирана сватба?

 

Задължителното условие за една добре организирана сватба е добрият график, добре подбраната локация и избор на услуги – най-вече дисководещ. Още по-значима е и правилната нагласа на младоженците – организацията трябва да приключи в 22:00 часа на предната вечер, а в сватбения ден усмивките не трябва да слизат от лицата. Трябва да се отдели повече внимание за общуване с близките и приятели и по-малко време за ритуали, които не трогват никого.

 

%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-1

 

 

Каква е мечтаната сватба за българите?

 

Не се чувствам достатъчно подготвен за да направя подобно обобщение, като бих се радвал да прочета мнението на някой народопсихолог в тази насока, но засега не ми е попадала такава научна работа.

Въпреки това може да се направи обобщение на характерната българска сватба. Тя е традиционно по-весела, шумна и продължителна от сватбите, например в Западна Европа. Танците в ресторанта започват почти още от влизането в ресторанта, докато на Запад, те често започват след разрязването на сватбената торта.

Почти на всички български сватби се спазва една малка група от традиции. Взимането на булката с откупуване, настъпването в ритуалната зала, посрещането на младоженците с питка с мед и сол и т.н. Като цяло правим много по-малко игри от например руснаците, които са им големи почитатели.

Гостите на българска сватба обикновено са между 80 и 120. Изключение прави Югозападна България, където сватбите по правило са със значително повече гости (150-300).

 

А как един фотограф и блогър вижда днешната българска сватба? Има ли моди, тенденции?

 

nms-raztvor-3

 

Една от ясно изразените тенденции, които наблюдавам напоследък е вече споменатото все по-голямо предпочитание на младоженците за петък, като сватбен ден. Иначе със сигурност има мода по отношение на роклите, грима и визията на булките, но както се каза в едно ревю на книгата ми – там ще откриете подчертано мъжката гледна точка към сватбите с повече практически съвети и никаква информация по отношение на последните тенденции относно сватбения педикюр :-)

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.