Рубрики
Начало » Представи се » Нови вълшебни приказки от Любомир Николов

Нови вълшебни приказки от Любомир Николов

 

12835062_10207221388465874_626339922_n

 

Прочетени самостоятелно или с вълшебния глас на мама, книжките от поредицата „Приказна съкровищница“ на издателство „Софтпрес“ са чудесно начало на детското пътешествие в страната на вълшебните приказки. Всяко от цветните томчета представя някои от най-важните приказки, които всяко дете трябва да знае, за да израсне с вяра в чудесата и добро сърце.

 

Днес ви представяме новата книга с приказки на знаменития разказвач Любомир Николов - даровит писател и култов преводач на произведенията на маестро Толкин „Властелинът на пръстените“, „Хобит“ и „Силмарилион“.

 

Lnikolov

 

Като автор многократно е награждаван за приноса си към научната фантастика, а сред отличията му са престижните „Еврокон“, „Гравитон“, както и „Роман на десетилетието“ за „Десетият праведник“. Под псевдонима Колин Уолъмбъри има написани повече от 30 книги-игри, а в чекмеджетата на паметта му дремят недовършени десетки истории.

 

Любомир Николов е преди всичко ненадминат разказвач, поетичен и пленителен в изказа си, той е талант, чиито приказки омагьосват и малки, и големи.

 

12825254_10207221387905860_502377554_n

 

Всяка от приказките в чудната книжка „Нови вълшебни приказки“ (с възхитителна корица от Стеляна Донева) е оригинална авторова идея, вдъхновена от духа на някоя страна или народ и написана в съответната фолклорна традиция.

 

„От известно време пиша приказки за различни народи, в на духа на съответната страна. Например монголска приказка включва звездния табун, швейцарска ще разказва за пътешественик през Алпите. Българската приказка се нарича „Таласъмов побратим“. – разказва Николов пред радио „Хеликон“.

 

Специално за читателите на „Данибон“ издателство „Софтпрес“ предостави откъс от книгата.

Насладете се на африканската приказка „Антилопата-звезда“.

 

 

„Антилопата-звезда“

Африканска легенда

11652159_10207221483628253_120232786_n

Хиляди елмазни звезди блестели в горещата нощ над африканската савана. И хиляди зрители чакали със затаен дъх под тях. Сред пълната тишина погледите им били приковани към огромната сцена, обляна от лъчите на мощни прожектори.

Защото тази нощ била не каква да е, а нощта на Концерта с голямо „К“.

Вече цяла седмица прииждали гости от всички краища на света – от Япония и Норвегия, от Австралия и Китай, та дори и от една малка, но славна държава на име България. Никой не искал да пропусне това невероятно събитие, наречено с право Концерт на века.

Изведнъж над смълчаното множество се надигнала мощна въздишка. На сцената излизал оркестърът на мистър Горилсън.

Избухнал трясък на барабани, звън на чинели, страстен вой на саксофон и тръпнещ звук на контрабас. Ахнала публиката и без сама да усети, скочила на крака и затанцувала.

Нима може да се опише възторгът на всички онези, които станали свидетели на невероятната програма?

Може ли някой да разкаже за страстното танго криминале, изпълнено от чаровния злодей мосю Леон и крехката начинаеща танцьорка, лейди Сърничка? А колко сърца се трогнали от прочувственото балетно изпълнение на мадам Жирафела, тази звезда на световните подиуми?

С две думи – концертът бил не просто успешен. Той бил невъобразим. И донесъл фантастична печалба. Но приходите сякаш потънали вдън земя. Дори най-упоритите журналисти така и не узнали кой е организирал събитието, как е успял да покани толкова знаменити изпълнители и къде са отишли парите.

А истината била съвсем простичка. И тук трябва да ви разкажем за една антилопа на име Бу Рианна.

Преди години името на Бу не слизало от страниците на вестниците. Тя била световна и олимпийска шампионка по бягане и дълъг скок. Прославила се и като талантлива пианистка. Но с времето все по-често усещала безсмислието на славата. Нима няма нещо по-важно, питала се тя. Нима няма нещо по-ценно?

И един ден го открила.

Открила го, щом видяла гладуващите африкански дечица в една мисия сред саваната. Монасите се опитвали да помогнат на децата, ала напразно. Не им достигали хора, не им достигали сили и най-вече – не им достигали средства.

Сърцето на Бу се свило и точно тогава решила на всяка цена да им помогне, като организира един Концерт с голямо „К“. Тя щяла да превърне мисията в център, където децата не просто да намират храна, а и да получат образование, което да им открие нов път в живота.

Иска ли питане – идеята се увенчала с пълен успех. Ала никой не узнал чия е заслугата. И така е най-добре, казвала си Бу Рианна. Защото доброто дело се възнаграждава със самото си съществуване.

Единствено старият астроном господин Кърт случайно узнал нейната тайна. И също така тайно кръстил една звезда на нейно име. Ако излезете някоя нощ под ясното небе, вгледайте се внимателно. Там, горе, точно между Голямата мечка и Касиопея, само че мъничко по-нависоко, грее тайната звезда Бу Рианна.

 

 

Още за „Нови вълшебни приказки“ можете да прочетете в сайта на „Софтпрес“.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.