Рубрики
Начало » Представи се » Образователните консултации – мода или етикет

Образователните консултации – мода или етикет

 

integral

 

Образователен консултант?

Да, има и такава професия. Тя не се учи в университет, а е професия на опита, родена от необходимостта всеки да получи най-добрата информация за важния избор в живота – този на образование и професия.

Добрият образователен консултант все по-често се нарежда в семействата до личния лекар, адвокат или учител. Мнозина вече ползват тази услуга, но малцина знаят, че едни от най-добрите образователни консултанти за Източна Европа са българи. Хора, придобили своя опит и професия като дългогодишни сътрудници на международния проект „Световно образование”. Идеята за него е на една от първите професионални образователни консултантски компании в България – „Интеграл”.

Собствениците отрано разбират, че единственият ключ към това да са полезни, е да придобиват опит при най-добрите. В далечната 1992 г., когато стартират дейността си, дори не са предполагали, че този опит ще е безценен за България, която по това време все още мечтае за присъединяване към ЕС. Да видиш перспективата често е най-големият залог към успеха на всяка човешка дейност.

След повече от десетилетие трупане на опит идва и паметната за България 2007 г., когато станахме част от ЕС. За повечето българи доскорошните миражи да учат в най-добрите европейски университет стават реалност. Изненадващо ние се оказваме и сред първите новоприсъединени страни в ЕС, чиито ученици са добре информирани и подготвени за новите възможности. Неслучайно малка България днес е на челните места сред източноевропейските държави по брой на студенти, които се обучават в Англия, Германия и Холандия.

Модерната и считана за екзотична преди това професия – образователен консултант, заема своето обществено място и скоро от мода се превръща в етикет на интелигентен подход към бъдещето на децата.

 

integral 3

 

Проектът „Световно образование“ се провежда в България от 2004 г., като е първият формат, който довежда в страната западни образователни експерти за лични срещи с български деца и семейства. От тогава до сега той продължава да действа, като е присъединил към каузата над 200 образователни институции в цял свят. Постепенно нараства броят на участниците, които са начело на световните класации за топ образователни заведения и днес всички те посещават България с уважение и респект пред информираността на българите за образователните перспективи.

Днес по проекта работят над 100 консултанти в България и чужбина, които всяка година се срещат с нови ученици, семейства и предават своя опит и информация, срещат ги с представители на най-добрите световни образователни системи, съветват ги при избора на държава, специалност и университет. А българите се оказват добри в това. Неслучайно от  2009 г. по настояване и на самите партниращи учебни заведение Световно образование от български продукт се превръща в международен проект и стартира своята дейност и в други държави като Румъния, Албания и Хърватия. Успехите не закъсняват и в тези страни!

 

„Да си образователен консултант е голяма отговорност”, категорични са от Интеграл.

„Длъжни сме да бъдем точни и прецизни в точно определен момент от живота на ученика по начин, по който да гарантира най-доброто му образование и кариерно развитие.“

 

integral 2

 

Първият и най-важен инструмент си остават годишните изложения на „Световно образование“, в които консултациите са напълно безплатни и дават възможност за кратко време всяко семейство да се срещне с голям брой университети и да формира правилна представа за обучението зад граница. Всеки прави своя личен избор как, къде и какво да учи. Когато обаче този избор е максимално информиран, тогава и резултатите са налице.

 

 

Рекорден брой топ университети идват на изложението в София 

 

Рекорден брой университети от Топ 100 на британския „Гардиън“ за 2015 г. ще посетят България за участие в най-голямото международно изложение „Световно образование“, което се провежда на 3 и 4 октомври в „София хотел Балкан“, бивш „Шератон“, от 10 до 17 часа.

В изложението ще участват 100 чуждестранни експерти по образование от над 60 образователни институции в света.

 

City University London – университета на Маргарет Тачър и Тони Блеър

 

За участие във форума за първи път в България пристигат и представители на един от престижните и желани университети – City University London. Учебното заведение е известно с именити студенти като британските премиери и държавници Маргарет Тачър и Тони Блеър. Училището оглавява класациите по бизнес. Заема 24-то място по програмите за мениджмънт в света, според Financial Times.

 

Интерес към китайските университети

 

За пръв път се представят два топ университета от Китай – Nankai University, първи в страната по политически специалности, известен като училището на дипломатите, и Dongbei University of Finance and Economics (DUFE), който е на трето място по икономика и предлага бакалавърски и магистърски програми на английски език.

Експертите на проекта прогнозират интерес към обучението в Китай, където се предлага качествено и евтино обучение по програми, които са изключително скъпи в други държави.

 

Американски университети

 

6 университета от САЩ ще представят свои програми на изложението. Сред тях е и University of South Florida, който вече отпусна стипендия за лятно обучение на изявена наша ученичка от Русе.

 

На какво се дължи засиленото присъствие на топ университети на изложението?

 

Ирина Христова, координатор на проекта и управител на фирмата-организатор „Интеграл“, коментира:

 

„Засиленото присъствие на топ университети на „Световно образование“ се дължи на факта, че за последната година изложението е реализирало рекорден брой успешни кандидатури именно в тези учебни заведения.

Над 1840 български ученици за заминали през тази есен да се обучават в 216 университета от 17 европейски държави и САЩ чрез „Световно образование“.

Повече от половината – 987, са приети в университети от Топ 100 в последната класация на в. „Гардиън“ от 2015 г. В списъка са Aston-Birmingham, Cardiff University, Coventry, Imperial College London, Lancaster University, The University of Edinburgh, The University of Warwick, University of London, Cambridge, City University London и Leeds.

Очакванията са тази тенденция да се запази.

До момента за топ университетите Оксфорд и Кеймбридж по „Световно образование“ са подадени 14 нови кандидатури по специалностите Класически науки, Физика, Компютри и математика, Инженерни науки и Икономика.

Изложението отчита 9% ръст на успешните кандидатури във Великобритания и 10% ръст на тези в Холандия.

 

Какво ще научат бъдещите кандидат-студенти по време на изложението?

 

По време на форума бъдещите кандидати за учебната 2016/2017 г. ще научат за някои промени  в изискванията и нови възможности при приема, за новите схеми за финансиране и безвъзмездна помощ, отпускани от холандското правителство.

Гарантиран е също стаж за инженери в Швеция и възможности ученици от професионалните училища с високи резултати по специалните предмети също да учат в престижни университети.

Специализираните семинари за 12-класници и родители ще информират за новите моменти в приема и съвети за успешното кандидатстване.

 

График на Изложенията Световно образование до края на 2015 г.

 

3 и 4 октомври – София, х-л “Балкан“

5 октомври – Пловдив, х-л „Тримонциум“

7 октомври Бургас, х-л „Приморец“

8 октомври – Варна, х-л „ Графит“

 

Информационни дни за образование в чужбина по градове:

 

7 октомври – Благоевград, х-л „Монте Кристо“

12 октомври – Велико Търново, х-л „Премиер“

(със специалното участие на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и University of Greenwich)

13 октомври – Русе, х-л „Космополитан“

(със специалното участие на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и   University of Greenwich)

14 октомври – Плевен, х-л „Ростов“

(със специалното участие на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“)

 

 

„Интеграл“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Интеграл

"Интеграл" е на една от първите професионални образователни консултантски компании в България. Стартира своята дейност през 1992 г. През всички тези години с ИНТЕГРАЛ пътуват деца, ученици, студенти и професионалисти, търсещи начин да усъвършенстват чужд език, да продължат образованието си или да повишат квалификацията си в чужбина.