Рубрики
Начало » Представи се » С „Оле Затвори очички“ в страната на сънищата

С „Оле Затвори очички“ в страната на сънищата

 

Ole_zatvori_ochichki

На английски го наричат Sandman – Пясъчния човек, защото ръси по детските клепки песъчинки за приспиване. На датски името му е Ole Lukøje. Идва от популярното датско мъжко име Оле и думите за „затвори“ и „очи“. Той е Оле Затвори очички и е скандинавският вариант на нашия любим Сънчо. Разликата е в това, че докато Сънчо е пo-скоро приказен герой, Оле е Бог на сънищата с много по-могъща сила.

 

Андерсен заимства Оле от родния си фолклор и създава една от най-приказните си приказки. Макар да е далеч по-малко популярна от „Грозното патенце“, „Малката русалка“ или „Палечка“, „Оле Затвори очички“ е ценна именно с това, че в основата й е магията на разказването и вълшебната сила, която притежават приказките не само да насочват фантазиите ни, а и да служат като огледало и подготовка в реалния живот.

24-25

Седем вечери поред Оле Затвори очички влиза в стаята на малкия Ялмар, за да го отведе на чудно пътешествие чрез приказна история, в която са вплетени момента от реалността – споменът за бавачката на Ялмар, сгрешените задачи в тетрадката, приятелките, които му дават захарни сърца…

 

„Древните гърци и римляните ме наричаха бог на сънищата. Обиколил съм целия свят. Посетил съм различни домове. Знам как да се държа с децата“ – ядосано обяснява Оле на дядото от портрета, който една вечер го обвинява, че заблуждава момчето със своите измислени истории за звездите.

46-47

Добрият разказвач е точно като Оле – знае как да се държи с децата и колко вълшебство да замеси в истината. Андерсън е един от най-великите разказвачи именно по тази причина. А в новото издание на „Оле Затвори очички“ друг ценен разказвач са и прекрасните илюстрации на Ана Григориев.

 

Oще за книгата можете да прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.   

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.