Рубрики
Начало » Представи се » „Оттатък рая“ – една история за Холивуд и последната любов на Фицджералд

„Оттатък рая“ – една история за Холивуд и последната любов на Фицджералд

Препоръчани книги от Софтпрес

 

Ray_1200x628

Скот и Зелда Фицджералд са една от най-легендарните двойки в литературата, въплъщаваща целия блясък и порок на Ерата на джаза. Малцина обаче знаят, че великият писател издъхва в прегръдките на друга жена – последната му любов Шийла Греъм. Романът „Оттатък рая“ на Сали Кослоу разказва нейната забележителна история – от лондонските гета, през стремглавата ѝ кариера на светска хроникьорка в Холивуд, до бурната ѝ връзка с Фицджералд.

 

F_Scott_Fitzgerald_1921

 

Годината е 1937-а. Подгонен от дълговете си и в заника на творческата си слава, Фицджералд сключва сделка с „Метро Голдуин Майер“ и се мести в Холивуд, където работи над различни сценарии, включително на „Отнесени от вихъра“ и „Трима другари“ по Ерих Мария Ремарк. Партитата, разкошът и класата на филмовите среди се противопоставят на Голямата депресия, съсипала остатъка от страната. Холивуд е друг свят – на зашеметяващи мъже и прелестни жени, чието сияние от големия екран привлича амбициозни, гладни за лукс мечтатели от къде ли не.

 

sheilah-graham-1904-1988-granger

 

Една от тях е Шийла Греъм, която е готова на всичко да стигне до върха и да води живота, отказан ѝ от мизерията, класовото разделение и консервативното английско общество. Младата журналистка разкрива безмилостно тайните на другите, но също толкова ревностно пази своите. Любовта между нея и Фицджералд пламва от пръв поглед и се разгаря със силата на взаимното възхищение от таланта, интелекта и страстта на другия.

 

Противоречивата им връзка продължава с години – години на щастие и тъга, на върхове и падения, на любов и разруха, на вдъхновение и отчаяние. Двамата обаче не спират да се обичат въпреки всичко – до последния дъх на Фицджералд. „Оттатък рая“ е озарен от пламъка на тези две забележителни, непокорни личности, които дори величията от Златната ера на Холивуд не могат да засенчат.

 

Сали Кослоу 2

 

Сали Кослоу е авторка на няколко романа и преподава творческо писане в реномирания колеж „Сара Лорънс“ и в New York Writer’s Workshop. Публикувала е статии и есета в различни престижни издания, сред които The New York Times, и е била гост-лектор в Йейл, Колумбийския университет, Нюйоркския университет и др. Заглавието на романа ѝ „Оттатък рая“ (Another Side of Paradise) е вдъхновено от първия роман на Ф. С. Фицджералд „Отсам рая“ (This Side of Paradise).

 

Още за книгата можете да намерите на сайта на Софтпрес. Откъс от романа можете да прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.   

 

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.