Рубрики
Начало » Представи се » „Парижката библиотека“ от Джанет Скеслин Чарлс – обяснение в любов към книгите

„Парижката библиотека“ от Джанет Скеслин Чарлс – обяснение в любов към книгите

Препоръчана книга от Софтпрес

 

Biblio_1200x628

 

„Парижката библиотека“ от Джанет Скеслин Чарлс е сред най-очакваните заглавия на 2021 г. Трогателен роман, вдъхновен от магията на книгите, от тяхната способност да приютяват всяка човешка душа, която търси подслон из страниците им, от куража на реални лица, които превръщат Библиотеката в Храм на надеждата по времето на Втората световна война.

 

Мястото

 

Историята в „Парижката библиотека“ ни пренася в Париж в труден период за френската столица – немската окупация. Централно място в сюжета заема Американската библиотека, която и до днес остава най-голямата заемна библиотека за англоезични книги на територията на европейския континент. Отворена за посетители през 1920 г., тя продължава да посреща читатели и по време на Втората световна война въпреки риска за живота на хората, които работят там. Сградата на rue de l’Elysée съхранява хиляди заглавия, а библиотекарите се заемат с отговорната задача те да стигнат до тези, които имат най-голяма нужда от тях. През 1940 г. само в рамките на 5 месеца са изпратени над 12 хиляди книги на британски и френски войници на фронта, които да им послужат за убежище от суровата действителност. Освен тях библиотекарите изграждат тайна мрежа за доставяне на книги в домовете на хора, които заради еврейския си произход нямат достъп до тях. Днес Американската библиотека продължава да съществува, но на друг адрес, играейки роля на образователен и културен център, на символ на приятелските отношения между САЩ и Франция. Самата Джанет Скеслин Чарлс стажува в Библиотеката и така се вдъхновява да разкаже историята на нейните библиотекари.

 

Хората

Dorothy Reeder at her desk

 

Романът „Парижката библиотека“ е базиран на реални лица и събития. В него се срещаме с Дороти Рийдър – директор на Американската библиотека в Париж. Тя описва Библиотеката като „военно бебе, родено от огромния брой книги, изпращани от Американската библиотечна асоциация на американските сили на Западния фронт по време на Първата световна война“. Борис Нечаеф е от френско-руски произход и работи като главен библиотекар в Американската библиотека от 1925 г. до своето пенсиониране. Той е приятелско рамо, на което главната героиня в романа – Одил, знае, че винаги може да се опре.

 

Графиня Клара дьо Шамбрюн е член на управителния съвет и се занимава с набирането на средства за Американската библиотека. Освен отдаден читател, тя е и изявен писател, затова когато през 1941 г.  се налага Дороти Рийдър да напусне поста, графинята е най-добрият избор за длъжността директор.

 

Хелън и Питър – библиотекари от Америка, наистина се влюбват, докато работят в Парижката библиотека и отказват да се върнат в Щатите дори след като страната се включва във войната.

 

Реална личност е и доктор Херман Фукс, когото наричат „Защитникът на библиотеките“. Той е начело на интелектуалните дейности в окупираните Франция, Белгия и Нидерландия, но се връща в Берлин след войната и остава библиотекар. Твърди се, че е предупреждавал служителите в Американската библиотека за капаните и сътрудниците на Гестапо.

 

File5-17-Library staff circa 1940 resized

 

Книгите

„Парижката библиотека“ от Джанет Скеслин Чарлс е преди всичко роман за способността на книгите да лекуват човешката душа. „Библиотеката бе като дом“, пише авторката от името на своята героиня Одил, а с нейната история припомня, че книгите сближават хората. В мрачни и сиви времена, каквито са били годините на Втората световна война, те разпалват онази искрица надежда, която топли и осветява пътя на читателите.

 

Библиотекарите на Американската библиотека в Париж черпят вяра, сила и кураж от авторите, на които се възхищават, и от героите, на които искат да подражават. Самата Дороти Рийдър споделя за книгите:

 

Нищо друго не притежава мистичното свойство да ни накара да видим света през очите на другия.

 

Още за книгата можете да прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.