Рубрики
Начало » Представи се » Да излекуваме наранената младост с „Писма до мъртвите с любов“

Да излекуваме наранената младост с „Писма до мъртвите с любов“

 

Love Letters Cover 3dВсеки родител знае колко сложна възраст са тийнейджърските години – повечето от нас все още помнят собствената си обърканост и бунт срещу целия свят през този период. Понякога обаче не успяваме да реагираме добре, когато сме обект, а не субект на тези преживявания. Негодуваме, че децата ни се чувстват наранени и потиснати и постоянно сравняваме техния лъскав и презадоволен (според нас) живот със собствената си трудна и неразбрана (отново според нас) младост. А всъщност всичко е химия и време.

Какво можем да направим, за да мине времето по-бързо ли? Да оставим сърдития тийнейджър да надува музиката и от време на време (от безопасно разстояние) да го замеряме с някой шоколад. И да го насочим към книгите, които ще го/я преведат през морето на емоциите и водовъртежа на чувства, които все още не разбира. В отговор на дебатите трябва ли възрастните да контролират какво четат тийнейджърите и твърде мрачни ли са книгите, които си избират, писателката Морийн Джонсън, пусна в Twitter хаштаг #YAsaves. Само за няколко часа тя събира 15 000 отговора и прави списък със заглавия, които са променили и спасили в някакъв смисъл живота на младите читатели. Хаштагът се превръща в място за препоръчване на книги, които могат да помогнат на човек (независимо от неговата възраст)  да се справи с тежки житейски ситуации и да намери отговор на трудни въпроси.

 

 1

 

Днес ще ви разкажем за една такава книга – дебютният роман на американката Ава Дилийра „Писма до мъртвите с любов“.  Историята на Лоръл започва с едно домашно по литература – очаква се учениците да напишат писмо до починал президент, велик учен или философ, но за Лоръл истинският порив я отвежда другаде. Тя избира да пише на Кърт Кобейн, защото невероятната й сестра Мей е била луда по музиката му и също като него е починала млада. Скоро Лоръл успява да напълни цялата си тетрадка с писма до хора като Джанис Джоплин, Хийт Леджър, Амелия Еърхарт, Джуди Гарланд и Ейми Уайнхауз, но така и не показва написаното на учителката си. Тя споделя с мъртвите за новото училище, за новите приятелства, за разбитото си семейство, за първото си истинско влюбване и – най-важното – за болката от загубата на Мей. Както и за тяхната тайна.

 

3

 

Статия на Bustle.com разказва, че „Писма до мъртвите с любов“ е любима книга и на актрисата Ема Уотсън. Уотсън, която участва в екранизацията по романа на Чбоски и е близка приятелка с него, горещо препоръча заглавието на последователите си в Twitter. Книгата е номинирана за Goodreads Choice Award 2014.

 

4

 

Родителите също ще харесат тази книга. С музиката на Кърт Кобейн, Джанис Джоплин и Джим Морисън, тя ще ги върне в далеч по-безметежните и бунтарски времена на собствената им младост. Всички песни от книгата могат да бъдат чути в специален плейлист, изготвен лично от Ава Дилийра:

 

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на Данибон в „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.