Рубрики
Начало » Представи се » 3 празнични традиции, които припомня „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“

3 празнични традиции, които припомня „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“

Препоръчана книга от Софтпрес

 

Koledari_1200x628

Наближава Коледа – най-празничното време от годината. Новият роман на Елена Павлова – „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“, ни връща в пределите на българското село, където старите традиции още се пазят, а Коледа се свързва не само с подаръците под елхата, но и със семейството. Там, в Коледун махала, се пеят коледарски песни и всички се готвят да посрещнат празника така, както подобава – с пищна трапеза и с усмихнати лица.

 

Ето кои три празнични традиции ни припомня книгата:

DSC_6541_COLOUR_58

 

Коледарските песни

 

Според народните поверия на Бъдни вечер се отварят портите между Долната и Горната земя. Коледарската дружина, начело със станеника, се събира и пее коледарски песни, с които гони таласъмите и халите и предпазва хората от техния лют нрав. Коледарските песни са и благословия – пожелание за здраве и плодородие. Преди празниците дружините, съставени само от мъже, се събират, за да репетират коледарски песни и на Бъдни вечер обикалят от къща на къща, за да гонят злите сили. Коледарите благославят и около огнището, където всяко добро наричане се сбъдва.

 

Празничната трапеза

 

Коледните празници се отбелязват с пищна празнична трапеза. Докато мъжете репетират коледарски песни и се подготвят за вечерта, жените се вихрят в кухнята, където приготвят нечетен брой ястия. По традиция се точат кори за баница и тиквеник, пече се обреден хляб, готвят се храни, които набъбват (боб, леща, ориз), слагат се пуканки, царевица, плодове. Трапезата за Бъдни вечер е символна и всичко, което се поставя на нея, цели да донесе здраве и плодородие.

 

Семейните сбирки

 

Коледа е семеен празник. Той събира всички членове на семейството около трапезата, за да отпразнуват заедно една изминала година и да си пожелаят следващата да е още по-добра. Домашният уют, топлата атмосфера, уханието, което се носи от празничните ястия, приповдигнатото настроение и мелодията на коледарските песни правят Коледа незабравим ден от годината.

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.