Рубрики
Начало » Представи се » Препоръчано от Данибон: 6 книги, които да не пропуснете на Пролетния панаир на книгата! 2 част

Препоръчано от Данибон: 6 книги, които да не пропуснете на Пролетния панаир на книгата! 2 част

 

preporuchano panair na knigata 2

 

На 19 май стартира Пролетният панаир на книгата. Той ще продължи до 24 май.  В статията от миналата седмица ви препоръчах три книги, които да потърсите на Панаира. Те бяха „Златна книга на таланта“ на Даниел Койл, „Пътешествие в чудния свят на математиката“ и „Развивай правилно ума на детето!“ (вижте повече тук).  Днес ще допълня моята класация с още три книги, които също сме ви представяли в „Данибон“ заедно с нашите партньори от издателство „Софтпрес“.

 

1. „Искрата“

 

„Искрата“ е много е заразителна книга и е точно по темите, които ни вълнуват в „Данибон“ – за таланта и по-специално за таланта при децата и как да бъде развит.

Историята е описана от майката на едно от най-умните деца в света Джейкъб Барнет, който е с коефициент на интелигентност по-висок от Айнщайн и който на 9 години е приет в университета. Абсолютен гений в математиката и във физиката.

Историята е много трогателна. Всъщност Джейк е с диагноза аутизъм и всички терапевти са отрязали всякакви надежди на родителите му, че ще могат да постигнат с него дори елементарно развитие – например да познава буквите и да чете. Но не! Майка му решава да вземе всичко в свои ръце и да се бори за детето си. Успява! Успява дори напълно да му развие таланта и в момента всички единодушно го сочат като дете гений, на което се предрича дори бъдеща Нобелова награда. В момента е само на 16 години и учените казват, че потенциалът му е безграничен.

 

Споделено от Кристин, майката на малкия гений:

„Ако едно дете, за което се предполагаше, че няма да се научи да говори, може да достигне такива невероятни висоти, представете си какво могат да постигнат децата, които не са изправени пред подобни предизвикателства“.

 

2. „Иноваторите“

 

Как може да се възпитава (или превъзпитава) чрез математика? Точно по този въпрос разсъждавах, докато четох откъса за Ада, дъщерята на поета Лорд Байрон. Майката на Ада при всяко нейно залитане й назначавала допълнителни уроци по математика. Явно е успяла със стратегията си, защото Ада Байрон, известна като графиня Лъвлейс, оставя ярка следа и заема челна позиция сред пионерите на дигиталната революция. Книгата ще се хареса на всички, които обичат математиката, компютрите, вълнува ги темата за гениите, а така също обичат да четат и интересни биографии.

 

Отзиви от „Софтпрес“:

 

„Уолтър Айзъксън е познат на почитателите на биографиите със забележителните си трудове за Бенджамин Франклин, Алберт Айнщайн и Хенри Кисинджър. Той е и автор на единствената официална биография на Стив Джобс, превърнала се в една от най-продаваните нехудожествени книги за всички времена. Новата му книга се нарича „Иноваторите“. Тя е посветена на онези учени, хакери и изобретатели, благодарение на които се ражда цифровата епоха, в която живеем днес.“

 

3. „Парижкият апартамент“

 

Слънце, времето е чудесно, наближава лятото – горещо препоръчвам нещо за отмора и за потапяне в аристократичната атмосфера на Париж по време на Бел епок. Париж, парижки апартамент, парижанка. Мисля, че само тези три думи са достатъчни, за да грабнат вниманието на всеки, който иска да се пренесе в една изящна обстановка.

 

Отзиви от „Софтпрес“

 

„“Парижкият апартамент“ излезе в разгара на лято 2014  – очарователен дебют на младата американка Мишел Гейбъл. Вълнуващата история, която ни пренася от съвремието в апогея на Бел епок, е съчетана с драматични конфликти и наситена със страст атмосфера. Докато проучва живота на куртизанката Март дьо Флориан, съвременната специалистка по антикварни мебели Ейприл Воут трябва да вземе някои важни решения за живота и сърцето си. „Парижкият апартамент“ е обект на небивал читателски интерес – дебютира на пето място в седмичната класация за най-продавани книги на книжарница „Хеликон“, бързо се изкачи до върха й и се задържа в престижната десетка цели 15 седмици. Освен това се превърна и в най-продаваната книга на щанда на „Софтпрес“ по време на Зимния панаир на книгата. Ако все още не сте чели това невероятно заглавие, горещо ви го препоръчвам!“

 

Къде да намерите книгите на издателство „Софтпрес“ по време на Пролетния панаир на книгата в НДК?

 

На първия етаж, срещу асансьорите вляво от централния вход. Търсете ги на щанд 115. Точно там са „Софтпрес“. Подготвили са и атракция – можете да завъртите Колелото на късмета.

 

Приятно четене!

 

 

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в „Представи се“. Изборът на препоръчаните книги е на автора на статията.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.