Рубрики
Начало » Представи се » 5 причини децата да учат програмиране от най-ранна възраст

5 причини децата да учат програмиране от най-ранна възраст

 

скра3

 

Всяка седмица с издателство „Софтпрес“ се стремим да ви представяме книги, които не просто да ви забавляват, но и да помогнат за развитието на важни умения и способности. Днес ви срещаме с новата новата, суперзабавна книга „Scratch. Програмиране за деца“, която помага на децата да направят първите си стъпки в света на компютърното програмиране.

Scratch (Скрач) е компютърен език, създаден специално за нуждите на образователните институции и обучението на деца. Разработен е от MIT (Масачузетския технологичен институт) и се ползва безплатно. Изграждането на алгоритмично мислене, разбирането на софтуерната архитектура и основните принципи за разработване на код могат да започнат от най-ранна възраст и постепенно да бъдат надграждани.

scratch-programirane-za-detsa_3

Ето и пет причини, заради които детето ви да започне да учи програмиране още сега!

1. Компютърният код е един от най-разпространените езици в света

Светът все повече и повече разчита на компютрите. Ето защо компютърните науки се превръщат в едно от най-важните полета на знанието и най-бързо развиващите се професии, а компютърният код – в най-използвания език на планетата. Освен че развива логическото и алгоритмично мислене, ранното изучаване на код прави децата изключително конкурентноспособни на пазара на труда бъдещи възрастни.

2. Технологията вече променя заобикалящия ни свят

В близките две десетилетия непознаването на основните принципи на програмирането и логическото мислене ще са също толкова осакатяващи, колкото липсата на грамотност днес.

3. Децата учат по-добре, докато са по-малки

scratch-programirane-za-detsa_4

 

Всички знаем, че децата усвояват нови умения по-лесно от възрастни – техните умове са гъвкави и отворени. Ученето на програмиране е като учене на нов език – колкото по-рано започнеш, толкова по-лесно ще ти е. Има няколко подходящи за деца езика за програмиране, разработени специално така, че да напомнят за игра – знанията се усвояват чрез забавления, а изграждането на алгоритмично мислене се случва лесно и безболезнено.

4. Програмирането отключва креативността

Програмирането предоставя на децата инструментите и увереността да създават свят от неограничени възможности. Това е вдъхновяващо умение, което позволява на децата да променят създаденото от възрастните по свой вкус и желание.

5. Умения за решаване на проблеми и критическа мисъл

Уменията за решаване на проблеми и критическата мисъл са важни не само в училище, но и в живота. Писането на код развива тези умения – то учи децата да виждат голямата картина, да разбиват привидно непреодолимите проблеми на по-малки и постижими задачи.

Освен платформите за учене като Scratch съществуват и още много програмируеми устройства (дронове, роботи и пр.), които дават на децата възможност едновременно да контролират и влияят на света около тях по креативен и забавен начин. Изумително е какво могат да постигнат децата, ако възрастните им дадат правилните инструменти и необходимата свобода.

scratch-programirane-za-detsa_5

По българското издание на Scratch. Програмиране за деца“ в качеството си на експерти по въпросите на обучението по информатика и информационни технологии са работили преподавателите д-р Николина Николова и Мирослава Николова.

Книгата излиза със специалната подкрепа на Mobisystems – българската софтуерна компания с 300 милиона потребители в света.

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.