Рубрики
Начало » Представи се » Швейцария – перлата в короната на европейското образование с интересни предложения за българи

Швейцария – перлата в короната на европейското образование с интересни предложения за българи

Незабравимо лято с алпийски привкус и 20% отстъпки на Седмицата на швейцарското образование в България от 15 до 19 януари

800x600-obshta

 

 

Когато заговорим за елитно западно образование, първото нещо, за което се сещаме, е Швейцария. Страната на банките, шоколада и часовниците не изпуска първенството и в областта на образованието. Десетките училища събират децата на световния елит, като българите не правят изключение. Възрожденската традиция да плащаме за качествено европейско образование се е запазила до днес и български семейства проявяват традиционен интерес към престижно и качествено швейцарско образование.

 

Защо Швейцария?

Швейцарската образователна система е децентрализирана и автономна и има славата на една от най-добрите в света. Официалният език в съответния кантон определя езика на преподаване в училище. Обикновено децата тук овладяват едновременно немски, английски и френски, които в зависимост от кантона имат статут на официални езици.  Основното образование продължава от 4 до 6 години, в зависимост от кантона, а средното – от 7 до 9 години, като първото ниво продължава от 3 до 5 години, а второто – 3 или 4.

 

Kвалификацията за средно образование в Швейцария Swiss Maturité Fédérale или Matura е двуезична. Предлага се на френски и английски език и е подходяща за чуждестранни ученици, които имат обширни езикови познания и по двата езика, коментират експертите на консултантска фирма Интеграл, организатор на най-голямото международно изложение Световно образование. Дипломата, която се получава след успешно полагане на зрелостни изпити, осигурява прием в престижни университети, а учебната програма  включва 13-15 задължителни предмети, три чужди езика и допълнителни свободно избираеми предмети.

 

Кой е подходящият момент за заминаване?

Швейцарските частни училища имат дългогодишен опит в приема на ученици от различни държави и са адаптирали програмите си на обучение, така че да позволяват по-плавен преход към съответната образователна система. Учениците на възраст 14-15 г. могат да бъдат приемани директно в съответния клас, дори при средно ниво на владеене на чуждия език, като през първата година от обучението се предвиждат допълнителни занимания по езика. Приемът в горните класове на гимназията обаче е обвързан с високо ниво по езика и много добър успех.

 

Изборът на училище зависи от възрастта на ученика, образователното ниво, езиковата подготовка и бъдещите планове.

 

Лято с алпийски привкус и 20% отстъпка в цените

Макар да сме свикнали да мислим за Швейцария като безспорния фаворит за зимни спортове, лятото в тази красива алпийска страна е не по-малко вълнуващо, а от години и полезно за българските деца, които всяко лято атакуват швейцарските езикови центрове. Известна с многоезичните си курсове, Швейцария и тази година ще предложи за българчета едни от най-добрите езикови ваканции, които по време на Швейцарската седмица ще се предлагат с 20% отстъпки. Сред предложенията са курсовете на известния езиков лагер TASIS – LE CHATEU des Enfants, подходящ за малките деца от 4,5 до 10 г. Центърът предлага обучения по английски, френски или италиански.

 

Ако детето се увлича по роботиката

от тази година TASIS въвежда и часове по елементарна роботика с научни експерименти и опити. Вместо език вече децата могат да изучават STEAM (комбинация от наука, технология, инженерство, изкуство, математика).

 

Мода и дизайн, цифрова фотография и мюзикъл пък са включени в програмите на TASIS – Лугано, като от тази година центърът предлага и курс за млади предприемачи и бизнесмени, в който децата ще се учат да ползват новите технологии и да развиват идеите си на практика.

 

Футбол с младежкия отбор „Милан“ и баскетбол с тима на „Армани“

са само част от  предложенията в Швейцарската седмица, където ще се представят някои от най-добрите училища, като Брилянтмон, Лозана и Колеж дьо Леман. Практики по топ хотелски мениджмънт и кулинарно изкуство пък ще предложи прочутият Hotel Institute Montreaux, който е чудесна възможност за курсистите да разберат дали биха искали да се заминават с хотелиерство и бива ли ги в кулинарията. Училището предлага курс по хотелиерство, където в реални условия се изучават лидерски умения, организиране на събития, етикет и работа в международна среда. В курса за света на кулинарството се изготвя меню, изучава се съдържанието на храните, има и специален уоркшоп, в който студентите приготвят собствен швейцарски шоколад. В края на курса учениците имат възможност да покажат какво са научили като организират собствен коктейл за 150 души.

 

Гост на седмицата в България ще е елитното средно училище Chantamerle, разположено във френската част на Швейцария в близост до Монтрьо и Лозана. Училището ще предложи за българите обучение за френска диплома, двуезичната швейцарска матура и популярната в света програма IB. В рамките на седмицата 15-19 януари 2018 г. професионалните консултанти на Интеграл ще са на разположение в офисите на проекта Световно образование в страната за безплатни консултации и срещи с деца и родители от 9 до 18 часа.

 

Допълнителна информация може да бъде открита на 

www.integral.bg/swisseducation/

 

„Интеграл“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Интеграл

"Интеграл" е на една от първите професионални образователни консултантски компании в България. Стартира своята дейност през 1992 г. През всички тези години с ИНТЕГРАЛ пътуват деца, ученици, студенти и професионалисти, търсещи начин да усъвършенстват чужд език, да продължат образованието си или да повишат квалификацията си в чужбина.