Рубрики
Начало » Представи се » Робърт Бийти: Много деца и младежи могат да се идентифицират със Серафина

Робърт Бийти: Много деца и младежи могат да се идентифицират със Серафина

Никога не сте срещали момиче като Серафина

Serafina_01_760x320

 

Запознайте се със Серафина – едно доста необичайно 12-годишно момиче, което се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия! Писателят Робърт Бийти създава завладяващ детски роман с ярки и убедителни герои, в който мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло. Първата книга от трилогията – „Серафина и черният плащ“, печели престижната литературна награда Пат Конрой в категорията за детски книги и се превръща в бестселър на Amazon, Barnes & Noble, Publishers Weekly и New York Times, а през 2015 година става най-харесваната детска книгa в Goodreads.

 

Приключението „Серафина и черният плащ“ те очаква и във фейсбук в специалната група за български читатели и почитатели!

 

Специално за читателите на „Данибон“ – едно интервю с Робърт Бийти

Робърт Бийти с фен

В „Серафина и черният плащ“ разказвате необикновена история. Откъде ви хрумна идеята за книгата? 

 

Всъщност приносът е на дъщерите ми. Исках да напиша история, която ще ги заинтригува и ще ги държи в напрежение. Серафина е необичайно и смело момиче, което се изправя срещу много опасности в романа, но освен това разплита и мистерията около собствения си произход. Много деца и младежи, включително собствените ми дъщери, откриват у нея черти, с които могат да се идентифицират. Винаги съм обичал да чета исторически романи и книги, които дават възможност да се пренесеш в миналото. Обстановката в „Серафина и черният плащ“ e вдъхновена от суровата красота и тайнственост на планината Блу Ридж, където живея със семейството си, и от разположеното наблизо имение „Билтмор“, построено в края на деветнайсети век от Джордж Вандербилт.

 

Персонажите в книгата ви са многопластови и детайлни. Вдъхновени ли са от истински хора, особено Серафина? Разпознавате ли свои черти в някой от героите?

 

Серафина и черният плащ корица

Образът на Серафина е вдъхновен от втората ми дъщеря, Женевиев. Когато беше по-малка, на около 9-11, тя обичаше да се промъква из къщата, без да никой да я види. Все се опитваше да ме стресне, докато работех в кабинета си. Освен това обожаваше тайни врати и коридори.

 

Вложил съм частица от себе си и от фантазиите си във всичките си герои, включително Серафина и Брейдън. Чувствам специална връзка с Джордж Вандербилт заради любовта му към книгите. Усещам близък и бащата на Серафина понякога – той е малко грубоват, но винаги защитава дъщеря си (в моя случай дъщерите ми).

 

„Серафина и черният плащ“ е дебютният ви роман, макар че пишете от дете. Докато работехте по него, съмнявахте ли се в бъдещия му успех?

 

Винаги съм бил ненаситен четец, наследил съм го от майка си. Когато бях на 11, тя ми даде пишеща машина, за да се позабавлявам, и оттогава не съм спирал да пиша. Натрупал съм доста неиздадени ръкописи и съм се сблъсквал с много трудности през годините, но никога не съм се отказвал от писането, защото го обичах. Обожавах да разказвам истории. През всички тези години продължавах да пиша – основната ми цел бе да ставам все по-добър в занаята, да се науча как да разказвам истории все по-добре.

 

Благодарение на обратната връзка, която получавах от читателския си кръг, осъзнах, че малко по малко задобрявам, а това бе най-важното за мен. Докато работех по „Серафина и черният плащ“ със семейството си, силно се надявах романът да е успешен, но съвсем не бях сигурен в успеха му.

 

Среща с читатели

 

Имахте ли идеи за други приключения на Серафина, преди да разберете, че романът ще е част от трилогия, или ви хрумнаха впоследствие?

 

Да, когато написах „Серафина и черният плащ“, възнамерявах да е първата книга от поредица. Имах обща представа как ще продължи историята на Серафина, макар и не в детайли.

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.