Рубрики
Начало » Представи се » Силата на майките. Откъс от книгата „Развивай правилно ума на детето!“ за теорията на Глен Доман и математическа задача за 5-6-годишни деца

Силата на майките. Откъс от книгата „Развивай правилно ума на детето!“ за теорията на Глен Доман и математическа задача за 5-6-годишни деца

 

softpress ruska kniga mami 0

Силата на майките

Те са най-обикновени майки – малко заети, малко изморени и разбира се, обичащи децата си. Срещат се на детската площадка, в парка, в поликлиниката и обсъждат най-интересните новини на планетата – как растат и се развиват децата им. Както във всеки добър новинарски канал, и тук емисиите са 24-часови, 7 дни в седмицата.

Събитията се случват с главоломна бързина и трябва да си страхотен професионалист, за да не ги изпуснеш. Успяват. Проблемът идва, когато решат да включат „коментарните предавания“ и да се допитат до професионалистите. Има толкова много книги за детското развитие. „Ранно развитие“ (Интересно!), „Уникален метод за развитие“ (Вероятно това ни трябва!), „Най-уникалният метод за развитие“ (Още по-уникален?), „Универсална методика“ (Как универсална, когато всички деца са различни?!). Новинарският подход „всички гледни точки“ не работи за майките. Защото това не е телевизия. Това е реалният живот. И те, майките, решават да си направят точно толкова реално помагало.

 

Събират най-интересните методики, добавят информация за това как мислят техните собствени деца, описват всичко възможно най-достъпно, добавят много упражнения и игри. Резултатът е „Развивай правилно ума на детето!“ – книгата, събрала в едно методите на най-известните специалисти – Мария Монтесори, Глен Доман, Татяна и Сергей Никитини; и опита на група руски майки.

 

„Предаваме тази книга на вашия съд и с трепет очакваме решението“ – пишат авторките. Вашето мнение на читатели е не по-малко важно от тяхното. Защото това е силата на майките – те са най-големите експерти в света на своите деца.

Приятно четене на откъс от книгата с теорията на Глен Доман! По-надолу ще намерите и математическа задача за 5-6-годишни деца.

 

Откъс от книгата „Развивай правилно ума на детето!“, предоставен от издателство „Софтпрес“:

 

Как правилно да обучавате детето

Глен Доман признава, че той е длъжник на всички деца на нашата планета и смята за нужно да сподели своите изводи с всеки родител. Защото точно от майката и бащата зависи бъдещата съдба на детето.
Всичко, в което може да се превърне дадено дете, се определя през първите шест години от живота му. Много е лесно да превърнеш едно дете до шестгодишна възраст в гений. Какво и в какво количество може да бъде научено за тези най-хубави шест години от живота? Всичко, което има значение, всичко, което знаете или тепърва се каните да научите.

 

Трябва да започнете от това, без което интелектуалното развитие на детето е просто невъзможно:

 

научете детето да пише колкото е възможно по-рано;

научете детето да смята колкото е възможно по-рано;

предайте му енциклопедични знания;

развивайте детето физически още от първите минути на живота му.

 

Преди да пристъпите към заниманията, трябва да знаете следното:

 

По-лесно е да обучите дете на една година, отколкото дете на седем години

 

А да обучите четиримесечно дете е по-лесно, отколкото едногодишно. Установено е, че ученето е максимално ефективно в периода на растеж на мозъка. Човешкият мозък расте до седем – седем и половина години. По-нататък способността за обучение рязко намалява. Най-интензивният период на растеж на мозъка е през първите три години от живота.

Освен това, у децата, чиито родители им предоставят в ранна възраст забележителната възможност да учат, не възниква желание да капризничат, да скучаят, да се бият. Те са заети с по-интересни неща.

Това, което децата искат най-много на този свят, е да учат

Един от основните аргументи на педагозите и родителите, които отхвърлят теорията на Доман, е следният: „Защо да мъчим детето с различни сложнотии? Нека си изживее детството. В училище ще има време да се измъчи.” И наистина ще успее, но чак после ще усвои нагласата, разпространена, за съжаление, в нашите училища: да учиш е трудно, скучно, но необходимо. А Глен Доман е убеден: „Децата се раждат с жаждата за знания. Те искат да знаят всичко на този свят и по възможност веднага. Детето е сигурно, че процесът на познанието е най-хубавото нещо в живота.” И наистина, любимото занимание на децата е да „тормозят” възрастните с най-невероятни въпроси и само ако не получат отговор на тях, се „оттеглят” към играчките и другите занимания.

Детството е забележително точно с това, че всеки ден носи на малкия човек ново откритие.

 

Невъзможно е да накарате детето да се занимава с нещо, което не му е интересно

 

Учете детето само на онова, което му доставя удоволствие. А най-добрият начин да заинтригувате детето с нещо е похвалата. Дайте възможност на детето си да се почувства като победител – хвалете го колкото е възможно по-често.

Между другото, ако някога поискате да породите у детето омраза към нещо, постоянно му повтаряйте колко зле се справя с това.

И родителите, и детето трябва да се занимават с удоволствие

Всички деца знаят: най-интересното нещо на света е да учиш и ще бъдат твърдо уверени в това, докато възрастните не ги убедят в обратното.

А родителите? Ако нямате желание да се занимавате с детето, ако сте постоянно ядосани, ако имате по-важна работа от умственото развитие на детето, по-добре не се занимавайте с него. Ще бъде безполезно.

Игра подарък, предоставена от издателство „Софтпрес“:

 

softpress ruska kniga mami igra

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.