Рубрики
Начало » Представи се » „Сорая“ от Мелтем Йълмаз – роман за края на мечтите и разрушителната сила на любовта

„Сорая“ от Мелтем Йълмаз – роман за края на мечтите и разрушителната сила на любовта

 

soraya_bgcoverГражданската война в Сирия и възходът на ИДИЛ доведоха до бежанска криза, каквато Европа не познава през последните сто години. Милиони хора бяха принудени да изоставят домовете си и да потърсят убежище другаде. Мнозина от тях попадат в бежански лагери из цяла Турция и Европа. В политическия дебат за съдбата на бежанците бяха изгубени техните лични истории. И след като журналистиката не успява да им даде глас, време е литературата да ги разкаже.

 

В дебютния си роман разследващата журналистка Мелтем Йълмаз описва спиращата дъха история на една сирийка, прегърнала своята искрица надежда в житейската безизходица, където няма място за обич. Романът „Сорая“ е вдъхновен от житейската драма на пострадало от войната в Сирия и потърсило убежище в Турция младо момиче.

 

Двайсетгодишната Сорая бяга от войната в Сирия, където градовете миришат на гняв и кръв, и се подслонява в Турция с надеждата за ново бъдеще. Война, лагер, робство и многоженство… Драматичен и затрогващ е разказът за белезите в душите на бежанците, спасили се от гражданската война в родината си.

 

Когато се съгласява да се омъжи за трийсет години по-възрастен мъж, Сорая попада в още по-смъртоносен от войната капан: любовта.

meltem-yilmaz

 

Разтърсващо емоционален, в духа на класиката „Не без дъщеря ми“, неудобният роман на Йълмаз дава думата на всеки от героите си и оставя собственият им глас да разкрие гледната им точка. Изводите са оставени на читателя.

 

Мелтем Йълмаз е журналист и автор на три книги, магистър по английска филология. Tя е гласът на непривилегированите – бежанци, бездомници, и малтретирани жени. За работата си e отличена с редица награди.

 

„Сорая“ е сред 11-те селектирани и представени книги на Berlinale Film Festival 2016 като най-подходящи за филмиране.

 

Откъс от книгата „Сорая“

Още за книгата можете да прочетет тук.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.