Рубрики
Начало » Представи се » Средното училище – защо това е трамплинът за успешен старт в живота

Средното училище – защо това е трамплинът за успешен старт в живота

Световно Образование

IMG_5170

 

 

Изборът на средно училище се оказва също толкова решаващ, колкото и изборът на университет. Голямата конкуренция в образованието снижава възрастта за успешен старт и всяка пропусната година за добро обучение се превръща в затруднение. Средното образование е първият най-важен трамплин в живота, тъй като наученото тук дава основата и формира личността.

 

Както вашият бизнес има нужда от стратегия, базирана на проучване, анализ и правилни решения, така и образованието на вашето дете има нужда от стратегия, която да гарантира успех. Професионалният съвет ще ви помогне да намерите отговор на  въпроси, като:

 

„Къде в чужбина?“, „На каква възраст се кандидатства?“, „Има ли изпити?“, „Колко струва?“, „Има ли стипендии?“, „Къде ще живее?“, „Ще се занимава ли със спорт и изкуство?“

 

Може би на всички тези въпроси бихме намерили отговор в интернет, но има и още два подвеждащи фактора – време и огромното количество информация, която е предимно рекламна.

 

Защо е сложен изборът?

 

Факт е, че в България добрите училища, които дават равен старт с връстниците в чужбина, се броят на пръсти. Също така, често родителите не могат да си представят, че малкото им дете е пораснало и може да учи в чужбина. Друго затруднение идва от това, че изборът зад граница е толкова голям, че хората не знаят кое училище първо да проучат и как да не попаднат в „капана за родители”, наречен избор на престижен колеж.

 

„Подцененият избор на училище е почти толкова вреден, колкото и надценения, категорична е Таня Илиева, дългогодишен образователен консултант с над 15 години опит в най-голямата консултантска агенция за образование в чужбина – Интеграл.  – Свободата да се избира тип училище или дори държава, в която да се учи, изисква познаване на детето”, казва тя.

 

„Къде да се учи?” е въпрос на избор и средства, но в общия случай – на информация. Добре е детето да изучава само това, към което проявява интерес. Първият въпрос, който изниква, е – в чужбина или в България. Впечатлението ни е, че по този въпрос думата имат майките. Те най-често са тези, които не искат да се разделят с децата си и са склонни да отлагат пътуването. Затова срещите още от ранна възраст с представители на елитни колежи – западни и български са нужни, за да усети детето атмосферата и само да прецени склонно ли е да учи и живее в чужбина.

 

Докато в България няма традиции в класирането на образователни институции, на запад „елитен колеж” не е само въпрос на средства. Традициите и славата на някои училища са им дали статут, който автоматично се прехвърля върху учениците. Реално не е задължително да се учи в колежа на кралските персони „Итън” или в престижното Кейтъръм, за да се получи качествено и подходящо образование.

 

„Искам синът ми да учи в Дълуич Колидж, защото е в топ 10“ 

Ако това е най-разумният ви аргумент за избор на училище – не очаквайте чудеса!

„Най-добро училище” е най-добро, но не непременно за всяко дете. Детето не е функция от мястото на учебното заведение в престижните класации, то е индивид и най-доброто за него зависи от възможностите, нагласите и личните му очаквания. Затова ранната информация за възможностите е водеща при добрия избор на  качественото образование.

 

„Иванови пратиха сина си в Брайтън, искаме и ние там!”

 

Истината е, че съветите от приятелски семейства може да се окажат подвеждащи. Не казваме, че е зле да се информираме от „първа ръка”, но това, което е добре за едно дете, за друго може да се окаже невъобразим кошмар. Защото децата са различни! В консултантската  практика срещата с детето е задължителна. Все пак детето ще учи в съответното училище. В този смисъл, няма по-добра идея от това бъдещият колежанин да се срещне лично с представители на различни колежи. Представителите имат дългогодишен опит с деца и моментално усещат кое дете би се чувствало добре при тях. В тяхната искреност не бива да се съмняваме, тъй като от успешния подбор в най-общия случай зависи репутацията на всеки престижен западен колеж. Никое училище не иска да се сдобие с ученик, който не би се вписал в атмосферата.

 

„Детето е още малко, за да решава само!” 

 

Трудно е да се съмняваме в интелигентността на съвременните деца да усещат и интуитивно да правят по-добрия избор. Емоционалната интелигентност на съвременните деца не е за подценяване и трябва да се насърчава в пълна степен при избора на средно училище, категорични са експертите.

 

Добрият образователен консултант трябва да долови тези нагласи при личните срещи с колежите, да съумее да анализира нагласите на детето и да насочи по най-добрия начин вниманието му към правилното място”, категорична е Таня Илиева.

„Той знае например, че ако за едно дете е важно средата да е силно конкурентна, за друго същата среда би повлияла негативно. Най-важно от всичко обаче е детето да участва в избора на училище и да има желание да пътува.“

 

Проектът „Световно образование” от години оперира в България, Румъния, Албания и Хърватия, като успешно изпраща стотици деца да учат зад граница. Всяка година се провеждат специализирани образователни изложения, които дават възможност за лична среща с консултанти и представители. След броени дни у нас ще се състои и поредното издание на форума „Световно образование”.

 

13, 14 и 15 ноември 2015 г. – София, х-л „Балкан“ (бивш „Шератон”)

17 ноември 2015 г. – Варна, х-л „Графит“

 

Линк за регистрация

 

Един от участниците на изложението, който се регистрира на integral.bg и посети форума в София или Варна, ще спечели безплатна езикова ваканция по избор в чужбина или някой от ваучерите на стойност 300 евро.

 

Световно образование е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Интеграл

"Интеграл" е на една от първите професионални образователни консултантски компании в България. Стартира своята дейност през 1992 г. През всички тези години с ИНТЕГРАЛ пътуват деца, ученици, студенти и професионалисти, търсещи начин да усъвършенстват чужд език, да продължат образованието си или да повишат квалификацията си в чужбина.