Рубрики
Начало » Представи се » 3 митични същества, за които четем в „Срещи с вълшебни създания“

3 митични същества, за които четем в „Срещи с вълшебни създания“

 

Mith_1200x628

„Срещи с вълшебни създания“ от Цвета Петрова е книга, която ни запознава с 11 от най-популярните митични същества, познати от приказки и легенди. Увлекателната история и красивите илюстрации към нея са дело на талантливата авторка. С тяхна помощ малки и големи читатели се понасят на незабравимо пътешествие из българските земи. Ето някои от митичните същества, на които попадат героите от „Срещи с вълшебни създания“.

 

Лесник

lesnik

 

Лесникът е дух повелител на гората. Той живее в хармония с растенията и животните, а от дългата му брада се показват свежи плодове. Лесникът изглежда да има благ характер, но не се подлъгвайте – може да е приказлив и учтив, но е и много хитър. Докато разговаря с непознатите, той преценява дали е безопасно да ги пусне навътре в гората, или е по-добре да ги отклони по друг път.

 

Караконджул

Караконджулът е митично същество с рога на главата и козина, която покрива цялото му тяло. Скита предимно нощем и плаши хората. Обикаля в близост до пещери и реки и често се укрива в изоставени воденици. Караконджулът може да е силен и много опасен – примамва жертвите си с гатанки и лъжи и после ги кара да скачат в дълбокия вир, а ако е много ядосан, може дори да ги разкъса.

 

Русалка

Mith_990x350

Русалките са красиви създания, които живеят в езера, реки и дълбоки кладенци. Имат дълги зелени коси и рибешка опашка вместо крака. Говори се, че кожата им не бива никога да изсъхва, защото в противен случай ще умрат. Русалките владеят силна магия, която може да благослови земите да бъдат плодородни, но ако някой ги ядоса, ще изпратят болести и злини по пътя му.

 

За книгата „Срещи с вълшебни създания“

Запознайте се с Никола и Марко – двама приятели, жадни за приключения. Те тръгнали по българските земи да търсят вълшебни създания, за които са слушали от песни и легенди, превърнали се в емблематични за родния фолклор. Въоръжени със съветите и познанията, предадени от техните прадеди, Никола и Марко поемат на това вълнуващо пътешествие, решени да опишат всичко в дневник, който да оставят на следващите поколения.

 

За авторката

cveti-petrova

 

Цвета Петрова е илюстратор и аниматор, завършила художественото си образование във Франция и Великобритания. Дипломната й работа за вълшебните създания от българския фолклор, вдъхновила тази книга, предизвиква изключителен интерес и е удостоена с френско университетско отличие.

 

Още за книгата прочетете тук.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.