Рубрики
Начало » Представи се » Пътуваме назад във времето с енциклопедия „Светът на динозаврите“

Пътуваме назад във времето с енциклопедия „Светът на динозаврите“

Препоръчани книги от Софтпрес

dinozavri

 

„Светът на динозаврите“ от Каролин Кюнцел е богато илюстрована детска енциклопедия, която като машина на времето повежда малките читатели назад към една епоха, когато са господствали най-могъщите създания на Земята. Как са живеели, с какво са се хранили, какво се е случило тях? Отговорите на тези и много други въпроси се крият на страниците на „Светът на динозаврите“.

 

Разнообразие от видове

Родословното дърво на динозаврите е с множество разклонения, но в основата му стоят две водещи групи – гущеротазови и птицетазови. По тазовите кости експертите успяват да определят кой вид към коя група спада, а оттам могат да ни дадат информация и за други детайли около навиците и живота на динозаврите. Тероподите като тиранозавър рекс например били месоядни – имали остри зъби и нокти, мощна челюст и тичали на два крака. Те били най-изявените представители на гущеротазовите. Стегозаврите пък били само една част от роднините в семейство Птицетазови. Въпреки значителните си размери този вид динозаври били тревопасни – на опашката си имали остри шипове с дължина до 1 метър, които ги предпазвали от хищниците. Освен тях като щит срещу враговете ползвали и плочките, които покривали гърбовете им и които вероятно служели и за регулиране на телесната температура.

 

20210106_103439-02

 

Историята помни

Динозаврите живели през период, който учените днес наричат мезозойска ера. Той самият се дели на три части – триас, юра и креда. Периодът юра се счита за време на истински разцвет на динозаврите, тъй като климатът на Земята тогава предлагал подходящи условия за развитие на буйна растителност, като по този начин осигурявал достатъчно храна за тревопасните видове, които пък служели за основно ястие на хищниците. По това време живели брахиозаврите, които се отличавали с дългата си шия. На височина брахиозавърът достигал до 23 метра, което днес означава, че можел да надникне през прозореца на шестия етаж. Освен това тежал 80 тона – колкото дванайсет възрастни африкански слона, и с това си спечелил титлата на най-тежкия динозавър. През периода креда пък зелената джунгла се изпъстрила с първите цъфтящи растения, а това довело до нови видове динозаври с нови отличителни белези. В този период властвал и най-могъщият и опасен хищник – тиранозавър рекс.

 

20210106_103609-01

 

Динозаврите днес

Всичко, което знаем днес за динозаврите, се дължи на фосилите. Отпечатъците от кожа и пера подсказват как е изглеждал съответният вид, вкаменените зъби дават информация дали животното е било тревопасно или месоядно, а по броя на намерените скелети учените могат да определят дали този динозавър се е движил със стадо или самостоятелно. Останки от динозаври са открити на много места по целия свят. Например в Северна Америка в района на Ню Мексико е намерено находище на повече от 1000 скелета на целофизис. В Португалия пък били открити останки от торвозавър – един от най-големите хищници от горна юра, а в Западна Австралия археолози се натъкнали на хиляди отпечатъци от стъпки на поне 21 различни вида динозаври – вероятно най-голямото находище на динозавърски следи в света.

 

Още за книгата – прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.