Рубрики
Начало » Представи се » Традиции и обичаи за мартенските празници

Традиции и обичаи за мартенските празници

Препоръчани книги от Софтпрес

Praznici_obichai

 

Хората свързват март месец с края на зимата и посрещането на по-топлите пролетни дни. Периодът изобилства от празници, чиито обичаи и до днес спазваме и предаваме от поколение на поколение. Обърнахме се за съвет към книгата „Български празници и обичаи“ от Лилия Старева, за да научим повече за традициите и поверията на големите мартенски празници.

 

Баба Марта

На 1 март по традиция посрещаме Баба Марта. За нея се говори, че е старица с променлив нрав – доброто й настроение бързо може да се влоши, затова хората се стараят да я зарадват и разсмеят. Казват, че ако Баба Марта е весела, времето ще е хубаво. И тъй като е известно, че тя обича червения цвят, традицията повелява на оградата на къщата или на някое плодно дръвче да се закачи червена дреха или платно. По стар обичай се връзват мартеници с бели и червени конци. Според някои корените на тази традиция идват от далечни времена, когато хората почитали бог Марс – първоначално бог на пролетта и плодородието, а по-късно на войната. Жените връзвали на съпрузите си мартеници от бели и червени ивици плат, преди да ги изпратят да се бият. Червеният цвят символизирал кръвта, която не бивало да се пролива, а белият – бледите лица на жените, които тъгували за мъжете си. Други вярват, че бялото символизирал мъжкото начало – силата, светлината, слънцето, а червеният женското – здравето, зачеването, раждането. Мартениците се носят до 9 март, когато е църковният празник Свети четиридесет мъченици, или до 25 март, когато е Благовещение. Свалят се, ако се види щъркел, лястовица, ако се чуе песента на кукувицата.

 

martenitsa-4013167_640

 

Сирни заговезни

Тази година посрещането на Баба Марта съвпада с празника Сирни заговезни. С него се отбелязва началото на Великденския пост, а най-важното, което трябва да се случи на този ден, е всеки да поиска прошка от близките си. Вярва се, че така хората пречистват душите си и са готови да посрещнат възкръсналия Христос. На Сирни заговезни, или още Сирница, не се яде месо, а само млечни продукти, яйца и масло. Младите искат прошка от по-възрастните, а те са длъжни да им я дадат. Според старо поверие на Сирница небето и земята си прощават, затова трябва и хората да го направят. След вечеря на конец се връзва бяла халва (или яйце) и се „хамка“ – това е последното ритуално хапване на блажна храна.

 

Тодоровден

На 7 март тази година празнуваме Тодоровден. Хората вярват, че на този ден Свети Тодор яхвал коня си и отивал при Бог да го моли да изпрати лято. Наричат празника още Конски Великден, защото е посветен на здравето на конете. Меси се обреден хляб, украсен с фигурка на кон отгоре, от който се дава на животните, за да бъде здрава и плодородна годината. Организират се конни надбягвания, които в миналото са били повод младежите да покажат, че са възмъжали и са готови да встъпят в брак. Жените пък миели косите си, за да растат дълги и красиви като конска опашка. Не се върши никаква къщна работа, защото се смята, че така ще се разлюти свети Тодор. И до днес много хора спазват обичая на Тодоровден да се направи първата подстрижка на момченцата.

 

Благовещение

stork-4300368_640

 

На 25 март, точно 9 месеца преди Рождество Христово, празнуваме Благовещение. В миналото на тази дата хората посрещали пролетта, смятали, че тогава пристигат щъркелите и лястовиците, мечките се събуждат от зимен сън, змиите изпълзяват на слънце. Вярвали, че водите в реките имали лечебни сили. Друго поверие гласи, че какъвто ден имаш на Благовещение, такава ще ти е цялата година. Ако пък чуеш кукувица, джобът ти трябва да е пълен, за да се радваш на богатство и благоденствие. На Благовещение, или още Благовец, се вярва, че дори раните не болят, затова на малките момичета се дупчат ушите, за да им се сложат обици. Жените месят питка и им е забранено да шият. Който види щъркел за пръв път на Благовещение, ще бъде щастлив през годината.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

„Български празници и обичаи” – книга за дълголетните традиции, които съхраняват българския дух

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.