Рубрики
Начало » Представи се » Трето „Весело пътешествие в света на задачките“ с „Математика за лека нощ“

Трето „Весело пътешествие в света на задачките“ с „Математика за лека нощ“

 

Весело пътешествие в света на задачките

math za leka nost 3

 

За да осигурим на децата достъп до щастливо бъдеще, искаме да заобичат математиката. А за целта се нуждаем от сериозна промяна в обществената нагласа. Всички познаваме достатъчно възрастни и деца, които не харесват математиката и я намират за трудна и дори мъчителна. Подобно отношение е не само ненужно, а и предотвратимо. „Математика за лека нощ“ е тук, за да помогне.

 

Забавните математически задачи  в тази трета книга от поредицата дават на малчуганите шанс да упражняват математическите си знания. Не искаме да обричаме децата си на стандартизирани тестове и процедури, те заслужават шанс да се научат да се справят с числата бързо и лесно. Не е много приятно да четеш книга и непрекъснато да се налага да спираш, за да проверяваш думи в речника, нали? По същия начин не е забавно да учиш все по-сложни математически задачи в клас, ако се налага да спираш и да се питаш колко е 7×4 или 9×3.

 

Когато децата наистина разберат числата и започнат мигновено да се досещат за фактите, те ще „плуват“ уверено и през по-сложните задачи и ще се наслаждават на пътешествието. При това хлапетата не са единствените. Факт е, че възрастните трябва да се справят с числата ежедневно, независимо дали работата им е свързана с наука и техника, или не е.

 

Добрият стар живот просто изисква да познаваме числата. Когато тийнейджърите ви отидат на пазар, те трябва да могат да решат кой пакет хартия, кои моливи или десерти е по-добре да купят заради по-ниската цена на единичната бройка. Години по-късно, когато порасналите ви деца теглят заеми, ще трябва да знаят как да изчислят общия разход в дългосрочен план. Когато гласуват за училищен бюджет, даряват за благотворителност или си купуват билет от лотарията, хората трябва да знаят как да направят бърза приблизителна сметка, за да вземат добро решение.

 

Алтернативата е плашеща и тъжна – според неотдавнашно проучване възрастните, които се справили зле с кратък математически тест по телефона, имат по-лоши кредитни досиета и по-несигурни лични финанси. Тези, които се справят добре с математиката, водят по-ефективен живот и си спестяват много стрес.

Откъс от „Весело пътешествие в света на задачките“

- подарък от „Софтпрес“ за приятелите на „Данибон“.

 

Matematika_3_cov

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.