Рубрики
Начало » Представи се » Уроците, които учим от биографиите на успелите личности

Уроците, които учим от биографиите на успелите личности

 

IMG_20191017_143435-01

 

Историите на успелите личности ни служат за вдъхновение и мотивация. Виждаме дългия път, който те са извървели, преди да достигнат върха. Ето някои уроци, които може да научим от биографиите на успелите личности.

 

Леонардо да Винчи: Гледай винаги към бъдещето!

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да служи за пример на хората, които се занимават с изкуство, архитектура и инженерни науки. Макар да е живял векове преди технологчената революция, на която сме съвременници, той е бил човек с визия за бъдещето и е посветил значителна част от своите проучвания и експерименти, за да докаже теориите си, въпреки подигравките и скептицизма, от които е бил заобиколен. Доказателство за напредничавото му мислене е интересът на Леонардо към летящите машини, който се заражда при работата му по създаването на театрални ефекти. Първите изследвания на летенето, с които се заема, са именно в тази сфера. С наблюденията си по анатомия и своите анализи на физичните закони Леонардо се убеждава, че е възможно да се построи крилат механизъм, който позволява на човека да лети. Като съчетава инженерна наука с физика и анатомия, няколко години преди 1490 г. Леонардо проектира устройства за постигането на тази цел.

 

Книга: „Леонардо да Винчи“ – Уолтър Айзъксън

 

Стив Джобс: Остави следа

Стив Джобс далеч не е бил перфектен – най-близките му хора твърдят, че е имал труден характер, но всички са единодуши, че е посветил живота си на стремежа към съвършенство и иновация. С амбиция, хъс и въображение той проправя пътя към нов пазар на цифрово съдържание чрез програмни продукти, а не просто чрез уебсайтове. Основавайки „Епъл“ със своите колеги, той постига най-голямата си цел – да предвиди нуждите на потребителите за нови устройства и услуги, още преди те самите да са ги осъзнали, и да им предложи адекватно, практично и перфектно решение за техните проблеми. Още когато като 12-годишен събирал части, за да си измайстори честотомер, Стив Джобс успял да формулира крайната цел в живота си – да остави следа, като създаде компания, която да го надживее.

 

Книга: „Стив Джобс“ – Уолтър Айзъксън

 

 

biografii

 

Бил Гейтс и Пол Алън: Намери съмишленик, с когото да споделяте същия ентусиазъм

Бил Гейтс и Пол Алън са двама приятели, които се отличават от връстниците си с изключителен интелект, бизнес нюх и амбиция да развиват технология, която по-късно ще се превърне в двигател на технологичния прогрес. Двамата се допълват – там, където Бил е по-арогантен и прям, Пол е по-деликатен, и обратното – когато Пол се чувства неуверен, неговият приятел му помага да види ситуацията в перспектива. Онова, по което двамата се различават, е съсредоточаването. Съзнанието на Алън се разкъсва между множество идеи и страс­ти, докато Гейтс е способен да съсредоточава цялото си съзнание върху една цел. Обединени, те са недостижими. „Може би един ден ще си имаме своя собствена компания – заявява тържествено Гейтс.“ Днес Пол Алън и Бил Гейтс са сред най-богите хора в света. Минали са години от първата им среща и от тази случайно подхвърлена реплика, но това, което не се е променило е, че продължават да инвестират в еволюцията и в прогреса.

 

Книга: „Иноваторите“ – Уолтър Айзъксън

Мишел Обама: Твоята история е скъпоценно притежание!

045_Obam_9781524763138_ins_r1

В дълбоко личната си и безкрайно откровена автобиография бившата първа дама на САЩ споделя за пътя, който е извървяла от малкия апартамент в Чикаго, където е отраснала, до един от най-известните адреси в целия свят, където се намира сградата на Белия дом. Днес Мишел Обама е сред най-обичаните и влиятелни личности с история, която вдъхновява мнозина да бъдат по-добри – към себе си и към другите, да вярват в собствените си възможности и да оценяват всяка малка победа, която са постигнали. В книгата си Мишел казва: „Все още има много неща, които не знам за Америка, за живота, за бъдещето. Но със сигурност познавам себе си. Баща ми Фрейзър ме научи да се трудя здраво, да се смея често и да държа на думата си. Майка ми Мериан ми показа как да мисля самостоятелно и да използвам гласа си. Заедно, в нашия тесен апартамент в района Саут Сайд на Чикаго, те ми помогнаха да разбера стойността на на­шата история, на моята история, на историята на нашата родина. Дори когато не е красива и идеална. Дори когато е по-реална, отколкото ви се иска. Вашата история е нещо, което имате и което винаги ще имате. Тя е ваше скъпоцен­но притежание.“

Книга: „Моята история“ – Мишел Обама

Христо Стоичков: Учи се и от хубавото, и от лошото

 

67121758_2325784467534159_1643276250048888832_o

 

Той е не само най-успелият футболист в българската история, а и един от най-вдъхновяващите спортисти в света. На пръв поглед противоречив заради директността и острия си език, през годините Христо Стоичков доказа, че е пример и на футболния терен, и извън него.

Изключително успешната биография на Камата, която бе издадена в рекордния тираж от 70 000 броя, срещна носителя на Златната топка с десетки хиляди негови почитатели. По време на турнето за представяне на книгата Стоичков доказа, че истински успелите се раздават докрай – и в работата си, и в общуването с околните. Той не отказа снимка, автограф и приятелска дума на никого и окуражи всяко хлапе да преследва мечтите си, като превърне трудностите по пътя във важни уроци. „ Не измервам живота в години, а в моменти – казва Христо Стоичков в „Историята“. – И то не само с хубавите, за жалост. Няма как да стане. Но пък ако бях мечтал да получавам само аплодисменти, трябваше да отида в цирка, а не да играя футбол.“

 

Книга: „Христо Стоичков. Историята“ – Христо Стоичков и Владимир Памуков

 

До 13.05. може да закупите книгите на издателство СОФТПРЕС с 30% отстъпка от сайта: https://www.soft-press.com/ с промокод KNIGOTERAPIA при поръчка над 30 лева.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.