Рубрики
Начало » Представи се » Кои са „Великите българи“ и защо децата трябва да ги познават?

Кои са „Великите българи“ и защо децата трябва да ги познават?

 

velikite_bulgari_covЕдно от най-големите предизвикателства пред съвременните родители е да възпитат родолюбие и уважение към историята на България у децата си.

Защо да поглеждаме назад, когато информацията за бъдещето ни ни залива отвсякъде?

Как да предизвикаме децата си да се интересуват от миналото, когато настоящето често ни изпълва с тъга?

Как да убедим децата, че имената от учебниците по история не са просто названия на улици и квартали, а реални личности, чиито идеали и по-важното – дела – могат и трябва да служат за пример и днес. Безброй са имената на великите българи, чиито стремежи и въжделения, претворени в дела, се вплитат в нелекия път на България през вековете, белязан с години на възход и времена на тежки изпитания.

Наред с неизброимите славни победи в кръвопролитни битки, в нашата история има трагични страници на поражения и загуби, оставили неизличими следи в съзнанието на народа ни. Ехото от онези далечни събития, което достига до нас от дълбините на времето, както и паметта за сътвореното от предците ни, ни помага да съхраняваме националния си дух. Да познаваме историята си, означава да познаваме себе си и да не допускаме да повторим грешките от миналото.

Откъси от книгата „Великите българи“

Подарък от „Софтпрес“ за приятелите на „Данибон“

Из „Братята Константин-Кирил Философ и Методий“:

Солунските братя имали знатен произход. Методий е роден около 815 година, а Константин-Кирил Философ – около 827. Баща им бил византийски военачалник, а според някои изследователи майка им била славянка.

Целият откъс прочетете тук.

Из „Паисий Хилендарски“:

За живота на Паисий научаваме от послесловието, с което завършва историята. Там той споменава, че е роден през 1722 година в Самоковската епархия (църковна област в православното християнство) и че не е учил нито граматика, нито светски науки. Изследователите на житейския му път са стигнали до заключението, че родното му място е днешният град Банско.

Целият откъс прочетете тук.

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.