Рубрики
Начало » Представи се » Какво е „прозорец на Овертон“ и как той доведе до „Залезът на демокрацията“

Какво е „прозорец на Овертон“ и как той доведе до „Залезът на демокрацията“

 

%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b7

Прозорецът на Овертон” е манипулативна техника, замислена да контролира живота, законите и бъдещето на всяка държава. Тя е начин за проследяване и тотално преобръщане на обществените нагласи чрез медиите. Така управляващите подменят актуалните теми на деня, неусетно легализират абсурдни идеи и държат в подчинение своите избиратели.

Прилагането на тази техника заляга в сюжета на романа „Залезът на демокрацията“ на американския автор Глен Бек – телевизионер, радиоводещ, политически коментатор, книгоиздател, продуцент, режисьор, предприемач и брилянтен визионер. Той е бестселър автор № 1 на 13 книги, а прозорливият му роман „Залезът на демокрацията” е на път да се превърне в мрачното пророческо откровение на нашия век. Болезнено актуалната му тема и големият читателски интерес доведоха до преиздаването на романа само дни, преди Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ.

[…] събитията в страната ни не са свързани с една политическа партия или с определен човек, а glen-beckсъс самоунищожителния курс, който следваме през последния век. Всеки ден, в който си крещим „Къде беше преди четири години?“ или „Твоята партия е виновна за това, а не моята!“, или „Аз не гласувах за него!“, ни приближава все по-близо до края на Америка, или поне на онази Америка, която бащите основатели са си представяли.“ пише Бек в предговора към първото издание на романа през 2010. За съжаление шест години по-късно думите му звучат плашещо актуално.

За потомствения богаташ и специалист по връзки с обществеността Ноа Гарднър политиката е само работа – нещо, за което не прави грешката да се замисля. Но неочакваната среща с потайната Моли Рос му отваря очите не просто за поредната световна конспирация, а за края на демокрацията като система на свободните хора. И замесените в световния заговор са личности, на които е имал доверие, хора с положение… хора с пари.

Подкрепен с множество доказателства, официални и разсекретени правителствени документи, романът ще ви разтърси с художествено откровение за заплаха, която не е художествена измислица.

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.