Рубрики
Начало » Представи се » „Жестокият месец“ – новите разследвания на легендарния инспектор Гамаш

„Жестокият месец“ – новите разследвания на легендарния инспектор Гамаш

 

Gamash_3_990x350 (1)

 

 

В своята поема „Пуста земя“, считана за крайъгълен камък на модерната поезия, големият англо-американски поет Т.С. Елиът пише:

 

Април е най-жестокият месец, ражда

люляци от мъртвата земя, смесва

спомен и желание, движи

тъмни корени с пролетния дъжд.

Именно от тази поема Луиз Пени заимства заглавието на третия роман от проредицата за разследванията на симпатичния, високо интелигентен и умозрителен главен инспектор Арман Гамаш – „Жестокият месец“. Връзката между цитата от поемата и сюжета на романа е видима и с невъоръжено око – април се оказва жесток и безмилостен и преди да отключи вратите към дългоочаквано ново начало, месецът поднася смърт.

 

Jestokiqt_mesez_cov

 

Навръх Великден няколко от жителите на Трите бора решават да се съберат в прокълнатото имение на хълма, за да проведат спиритичен сеанс и да очистят старата къща от злото. Но вместо да прогонят духовете от нея, помагат за създаването на още един. Забележителна жена, обичана от всички в околността, умира от страх по време на сеанса. Освен ако не е убита…

 

Loise Penny

 

Луиз Пени започва писателската си кариера късно, но първият ѝ роман „Убийството на художника“ бележи един от най-звездните дебюти в историята на криминалния жанр с единайсет литературни награди. Дванайсет книги по-късно, Пени е единствената в света петкратна носителка на престижната награда „Агата Кристи“ и няма литературно отличие за криминален роман, с което поредицата за разследванията на инспектор Гамаш да не се е окичила.

 

Откъс от книгата можете да намерите в сайта на Софтпрес

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.