Рубрики
Начало » Коронавирус » Учениците от 6 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение

Учениците от 6 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение

 

119-sou-stylbi

 

Учениците от 6 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, съобщи първи новината директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който е бивш заместник-министър на образованието и настоящ общински съветник.

 

Вече има и официално съобщение на сайта на Столична община:

 

Въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително.

Това реши на днешното си заседание Софийският щаб.

Учениците от 6. и 7. клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.

Мярката се въвежда от петък, 13 ноември, и се предвижда да остане в сила до 27 ноември.

На директорите на училища се препоръчва при повишаване на броя на заболелите учебният процес да преминава в електронна среда и за други класове.

Към момента 49 столични училища са преминали в обучение от разстояние в електронна среда.

Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели са 780 човека.

Остава в сила за още две седмици забраната за работа на нощните заведения: барове, клубове и дискотеки, както и въведеното ограничение на работното време на заведенията до 23:30 часа. Остава в сила и забраната за посещения на големи търговски обекти – молове – на лица под 18-годишна възраст. Гражданите над 65 години могат да се възползват от „зелените коридори“ в хранителните магазини между 8 и 10 часа.

Продължават проверките на СДВР, ЦГМ, Общинска полиция и Столичния инспекторат за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. Отчита се, че все повече хора носят маски и спазват дистанция на обществени места. От началото на месеца екипите на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова също помести информацията:

 

Данните за броя заразени и броя хоспитализирани в последните дни показват висок и устойчив ръст на заболеваемост без нови големи пикове.
❗️ Притеснителен остава броят на хората, които имат нужда от лечение в болница, като в рамките на последните 24 часа увеличението е 79, за 7 дни ръстът е над 560.

ℹ️ За да подпомогнем усилията на лекарите да осигурят добра здравна грижа оставяме в сила действащите мерки и включваме към онлайн обучението децата от 6 и 7 клас.
Мерките, които въвеждаме с решение на софийския оперативен щаб, от 13 ноември са следните:

✅ Удължаваме онлайн обучението за учениците в гимназиален етап (8-12 клас) от 13 до 27 ноември.

✅ На дистанционно обучение за този период преминават и учениците от прогимназиалния етап – 6 и 7 клас.

5 клас и учениците от начален етап продължават да учат присъствено.

При взимането на това решение се съобразихме с педагогическите мотиви – че децата от начален етап и първия клас от прогимназията учат много по-трудно в дистанционна среда и смесването на класове извън клас е много по-малко, както и фактът, че децата до 12 годишна възраст не могат да бъдат оставяни сами вкъщи.

От 27 ноември, ако успеем да намалим натиска върху болниците, планираме поетапно връщане на присъственото обучение първо за 7, 8 и 12 клас, тъй като за учениците от тези класове предстоят матури или са в началото на обучението си, когато се усвояват базови познания, за които е нужно обучение в клас.

❗️Остават в сила и ограниченията:

✅Нощните заведения – барове и дискотеки – са затворени

✅Заведенията за хранене и развлечения работят с намалено работно време – до 23,30 ч.

✅Непълнолетните не могат да посещават големите търговски центрове (молове) без родител или възрастен придружител.

✅Зелен коридор за пазаруване на възрастни в търговските вериги от 8 до 10 ч.

✅Пазаруване и доставка до вкъщи на храна и лекарства на болни и самотни възрастни, както и за хора под карантина от екипи на Аварийната дирекция на Столична община.

Екипите на Столичен инспекторат, Центъра за градска мобилност и полицията продължават засиления контрол за носене на маските и изискванията към търговските обекти.

Благодаря на всички софиянци, които стриктно спазват изискванията за носене на маска и дистанция. С тези лесни, но важно лични действия и участие, спасяваме животи и помагаме на нашите лекари в усилията им да ни лекуват.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".