Рубрики
Начало » Коронавирус » Как учениците могат да преминат към обучение в електронна среда от разстояние?

Как учениците могат да преминат към обучение в електронна среда от разстояние?

обн. 15.9.2020

 

homeschooling-5121262_640 (1)

 

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние ще бъде със заявление до директора на училището, когато става дума за ученици, които имат здравословен проблем или имат членове на семейството си в риск. В условията на пандемията така може да се учи над 30 дни.

 

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние на ученици, които се притесняват заради пандемията да учат присъствено в класните стаи, ще става със заявление и декларация до директора, той ги изпраща заедно с други документи, а началникът на РУО взема решение. Ще има разрешителен режим. (обн. 15.9.2020)

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Обучение в електронна среда от разстояние – какви документи се подават

 

Заявления могат да се подават още днес. Няма образец, а е свободен текст.

 

Това обясни в студиото на БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

 

Как учениците могат да преминат към обучение в електронна среда от разстояние?

 

Ето акцентите от интервюто на заместник-министъра Таня Михайлова по отношение на преминаване към обучение в електронна среда от разстояние:

 

БНТ: С промените в закона беше регламентирано обучението в електронна среда по време на пандемията. При какви условия може детето да не посещава училище, а да си остане вкъщи?

 

Зам.-министър: С промените в Закона за предучилищното и училищното образование от една страна се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в дни, които са обявени по обективни причини за неучебни – например, грипната ваканция или някакви други обстоятелства.

 

Също така се дава възможност на ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение.

 

Вече това, което е свързано с пандемията е възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите, да се включат в такова обучение. Но условията са няколко.

 

На първо място трябва да са по здравословни причини на детето, но също така е разширено към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно и се разрешава от самия директор.

 

От друга страна обаче се дава възможност и за други ученици, които имат своите притеснения, страхове да бъдат в класната стая заедно с другите ученици, което е съвсем нормално и разбираемо, защото здравето е приоритет за всеки. Така че дава се възможност и на тази група родители и съответно ученици да заявят своето желание, но тук вече имаме един разрешителен режим, който ще минава и през регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали съответно има отношение има ученика към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни.

 

БНТ: Има ли възрастова граница за малките ученици? Има ли такава възможност за тях?

 

Зам.-министър: В условията на пандемия възрастова граница не сме поставили, защото това е дневна форма на обучение, но разликата е, че е в електронна среда от разстояние. Т.е. в този случай учениците няма да променят формата си на обучение. Те ще се водят ученици на училището.

 

БНТ: До кога трябва родителите да заявят такова желание?

 

Зам.-министър: Законът е приет, но все още не е влязъл в сила. Но това не означава, че ние няма да имаме реакция. Напротив. И началниците на РУО, и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва и едно технологично време. Особено когато трябва да има разрешителен режим.

 

БНТ: Т.е. днес е петък, в понеделник трябва да ги има тези заявления?

 

Зам.-министър: Спокойно могат и днес да подават заявления, да отидат на място.

 

БНТ: Откъде ги вземат тези заявления?

 

Зам.-министър: На този етап заявлението е в свободна форма.Те просто трябва да заявят своето намерение, че ще се обучават така.

 

Когато има такова намерение, когато директорът е уведомен, защото ще има едно технологично време, за да се премине към това обучение, на тези ученици няма да им се пишат отсъствия.

 

БНТ: Как ще стане освобождаването? От личните лекари също има такива въпроси.

 

Зам.-мин.: Не са личните лекари тези, които освобождават учениците.

 

БНТ: Когато се обучават в онлайн среда и се наложи просто да не присъстват?

 

Зам.-мин.: И сега учениците трябва да уведомят личния си лекар, когато са болни. Да, защото трябва да има ангажираност и редовно участие в учебния процес. Което означава, че ако не се включва ученикът, няма да има основание да продължи да бъде в тази форма. Ще трябва да се върне в дневната форма.

 

Но аз съм убедена, че родителите, които избират тази възможност, я избират с ясното съзнание, че могат и те да се справят и да помогнат. Тук е много важно участието на родителите.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".