Рубрики
Начало » Uncategorized » Безплатен обяд? Да, но в Yahoo!

Безплатен обяд? Да, но в Yahoo!

Marissa Mayer

Всеки е наясно, че „безплатен обяд“ няма, но се оказва, че всички бъркаме. Две седмици след като застана начело на Yahoo! бременната Мариса Майер въвежда сериозни нововъведения в поверената й компания.

Засега безплатният обяд е само в URLs Café на Yahoo, което се намира в Силициевата долина. За това първи съобщи сайтът http://allthingsd.com/. Досега само някои напитки са били безплатни и са плащани от собствениците на Yahoo!.

Много анализатори намериха повод в тази промяна, за да заявят, че Yahoo! ще се „Гугълизира“, защото безплатният обяд отдавна е залегнал в бизнес философията на Google. В защита на намеренията на Мериса Майер обаче се намесват други специалисти, които посочват, че наистина Google е пионер в тази придобивка, но вече всички уважаващи компании я прилагат. Безплатни обяди за служителите има и във Фейсбук, и в Twitter.

Друго нововъведение на новия главен изпълнителен директор на Yahoo! са срещите всеки петък следобед, на които трябва да присъстват всички. Тази идея също е заимствана от Google.

Източници на сайта allthingsd.com твърдят също, че се очакват големи промени в оформлението на офисите и сградите на Yahoo!, за да могат служителите да се почувстват повече като екип. Средата трябва да е комфортна и модерна.

Google е известен със своята политика за офиси, предлагащи максимален релакс за своите служители. Според тях, това е грижа за таланта на инженерите, а по този начин си осигуряват и успех на компанията. Вероятно това ще е и целта на новата шефка на Yahoo!

В последните години Yahoo! е с доста влошен имидж на работодател. Служителите са минали през много съкращения, лошо управление и все по-намаляващи перспективи за просперитет на компанията.

Сегашният жест на Мариса Майер се посреща позитивно от подчинените й.

AllThingsD цитира служител на Yahoo!, който говори за „символичния жест“ с безплатната храна:

„Това е нещо съвсем малко, но хората са развълнувани“.

А друг споделя:

„Това е знак, че Yahoo! отново се превръща в технологична компания. Така ще бъде и с всичко – и с платформите, и с продуктите.“

Майер също се е концентрирала върху подобряването на Yahoo Mail-а, търсенето, Flickr и рекламни продукти. Тя е поискала мениджърският екип да изготви нов стратегически план за всички отдели.

Към момента Yahoo! отказват коментар за нововъведенията на Майер.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.